A világ élén a magyar kajak-kenu és Kozák Danuta

A pontversenyben a legeredményesebb nemzet lett a magyar, Kozák Danuta pedig megmutatta Portugáliában, hogy ki a világ első számú kajakosa. Hüttner Csaba szerint női kajakosaink és női kenusaink is követendő példával álltak elő a világbajnokságon.

„Vannak azért hiányérzeteim – kezdte a maximalista szövetségi kapitány, pedig az összetett pontversenyt és a női kajakosok pontversenyét is megnyerte Magyarország az idei világbajnokságon. – Egyértelműen fejlődnie kell a férfi kenu szakágnak, 1000 méteren a férfi kenu és kajak páros is csalódást okozott. Ebben a két olimpiai számban meg kell találnunk azokat az egységeket, amelyek tényleg akarják a sikert. Például annyira, mint Balla Virág és Takács Kincső, akiket úgy kellett kiszedni a vízből az 500 páros döntője végén, annyira kihajtották magukat.”

Hüttner Csaba szerint ugyan fejlődnie kell még a vb-ezüstérmes női kenu párosunknak, de ők voltak az egyetlenek, akik tudták tartani a lépést a kanadai kettőssel, és megvan bennük az a motiváltság és alázat, amely el tudja őket juttatni egy olimpiai éremig.

A szövetségi kapitány természetesen a szülés után visszatért Kozák Danutáról is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, aki tavaly augusztusban kezdte el az edzéseket, és most három olimpiai számban is aranyérmet tudott nyerni a világbajnokságon.

„Danuta megmutatta mindenkinek, hogy ő az első számú kajakos most a világon. A teljesítményének azért is van hatalmas értéke, mert Lisa Carrington személyében egy kimagasló versenyzőt tudott háromszor is megverni, az új-zélandi lány csak a 200 egyest tudta megnyerni, amelyben nem indult Danuta. A férfi kajakosoknál Nádas Bence bronzérme is egészen fantasztikus teljesítmény, hiszen ott volt a mezőnyben szinte minden nagymenő. A Balaska, Birkás kettős előtt is meg kell emelnem a kalapom, hiszen a tavalyinál jóval erősebb mezőnyben tudtak ismét nyerni, és ki tudták magukból ugyanazt hozni, ez nagy dolog.”

Hüttner Csaba az 500-as férfi kajak négyesről elmondta, hogy az idén minden világversenyen (világkupák, Európa-bajnokság, világbajnokság) a dobogón tudott végezni, és láthatóan az alapokat sikerült lefektetni. „A jövő évi válogatási szisztémát még nem dolgoztuk ki, de a megja megvan a négyesnek. Az látszik, hogy valami elindult, de közelednünk kell a német és a spanyol egységhez az olimpiáig.”

A szövetségi kapitány azt azért sajnálja, hogy Balla Virág 200 egyesben nem nyúlt be, akkor érmet tudott volna nyerni, vagy Birkás Balázs (K1 200) és Kopasz Bálint (K1 1000) negyedik helyéből is alakulhatott volna kis szerencsével egy dobogós hely.

„Három számkivételével minden döntőben szerepeltünk, de maximálisan nem lehetünk elégedettek, a szakágakat tovább kell erősíteni, és minden versenyzőnek ugyanolyan lelkesedéssel kell odaállnia, mint a női kajakosoknak és kenusoknak” – összegezte Hüttner Csaba, aki miután átvette a legeredményesebb nemzetnek járó díjat, megkapta a zászlót is, amely azt jelképezi, hogy jövőre Szegeden rendezik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

The post A világ élén a magyar kajak-kenu és Kozák Danuta appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .