Az első esős Supercar verseny

Harmadik versenyhétvégéjén van túl a ralikrossz-világbajnokságon az EKS magyar pilótája, aki Belgiumban, első esős Supercar-versenyén is számos tapasztalattal gazdagodott. A kétszeres ralikrossz Európa-bajnok a már száraz vasárnapon a 11. helyen végzett, pedig a Q4-ben egy versenybaleset miatt sokat veszített.

Abu Dhabi és Barcelona után az ikonikus Spa-Francorchamps versenypályán, egy új helyszínen folytatódott az FIA ralikrossz-világbajnokság szezonja, ezúttal a korábbiaknál több, 20 résztvevővel, több váratlan eredménnyel és változó, szombaton esős, vasárnap napos időjárással. Az állandó mezőny egyetlen magyar pilótája, Szabó Krisztián a szombati két kvalifikációs futamot követően még a köztes eredménylista ötödik helyén állt, ami ígéretes eredmény volt a folytatásra nézve.

Vasárnap a minta a Q3-ban szintén erősen folytatódott egy hetedik helyezéssel – éppen csapatfőnökével, a hétvégén szintén Audiba pattanó Mattias Ekströmmel, a 2016-os világbajnokkal csatázott ebben a felvonásban –, a Q4-ben azonban egy versenybaleset törte meg a lendületet. Az itt elbukott pontok miatt Szabó visszazuhant a köztes eredménylistán, de a 11. helyen még bejutott az elődöntőbe. A legjobb hat közé kerülésre azonban itt már nem volt nagy esély, a belgiumi hétvége a második elődöntő hatodik helyén fejeződött be, ami a hivatalos végeredményben 11. pozíciót jelent a 26 éves pilóta számára.

„A Q3-as csoportomban én indultam a pole-ból, és jobban rajtoltam, mint Ekström a második rajtkockából. Azután egy kisebbet hibáztam, így meg tudott előzni. Onnantól kezdve végig szorosan mögötte mentem, élveztem az üldözést. A Q4 viszont nagyon rosszul sikerült. A rajt után negyedik helyen tudtam eljönni, aztán rögtön kimentem jokerre. Ahogyan onnan visszajöttem, összeakadtam Chicherittel, és a falban végeztem. Versenybaleset volt, de én jártam rosszul, összetört az autó és nem tudtam továbbmenni.”

„Ez eléggé hátradobott a köztes eredménylistán, a 11. lettem, de legalább az elődöntőben ott voltam. A hatodik helyről viszont nem tudtam sok mindent csinálni. Ezen a pályán nagyon fontos a rajt, azt követően pedig már nem volt sok esélyem előzni. Nem jött ki a lépés, mint ahogy Ekströmnek sem a másik elődöntőben, egyikünk sem jutott tovább” – beszélt a vasárnapi eseményekről az EKS pilótája, aki a bajnokságban kilencedik pozícióban található.

„Pozitív gondolat a hétvége zárásaként, hogy esőben jó volt a tempóm, továbbá ez a verseny is megerősítette, hogy megvan a sebességem az első ötben autózni, mint ahogyan az első kvalifikációs futamon is harmadik időt értem el. Egy kicsi hiányzik még, hogy tényleg ott legyek, de sok versenytapasztalattal gazdagodtam most hétvégén, amit hasznosítani fogok a jövőben.”

A belga WRX eredménye: 1. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20); 2. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1); 3. Joni Wiman (finn, Hyundai i20); 4. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208); … 11. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1).

A WRX állása 3/10 forduló után: 1. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 69 pont; 2. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 58 pont; 3. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20) 53 pont; 4. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta) 52 pont; … 9. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 28 pont.

Részeredmények: Q1: 3. Q2: 11. Q3: 7. Q4: 20. INT: 11. SF1: 6.

Következő verseny: Silverstone, Egyesült Királyság, május 25-26.

The post Az első esős Supercar verseny appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .