Budapest-Bamako 2020

Ismét Budapestről rajtol a magyar szervezésű Budapest-Bamako, amely 2005 óta a világ legnagyobb amatőr rallyja és a legnagyobb sivatagi autóverseny. Az idei futam nemcsak rekord hosszúságú lesz, de a nevezők száma is minden csúcsot megdöntött. A Dakar rally szellemi örököseként ismert „flúgos” futam 9600 kilométer hosszú lesz. A 80 országból induló 710 nevező 17 nap alatt ér majd célba. „A Budapest-Bamakot világ utolsó nagy kalandjai között tartják számon és ehhez méltóan minden eddiginél keményebb és ambiciózusabb lesz.” – mondta a futam szellemi atyja Villám Géza.

A közel 10 000 kilométeres futam eddig érintetlen helyeken is megfordul majd. A fapados Dakar történetében először megy a mezőny Guineába és Sierra Leonébe. „Embert és idegeket próbára tevő kihívás az idei Bamako. A sivatag és szavanna mellett trópusi dzsungel utakra, Guineában pedig veszélyes hegyi földutakra is számítani lehet” – tette hozzá az alapító.

Az első etap egy három napos szuper maraton, amely a marokkói Marrakesh-ben ér véget. Innen a mezőny az Atlasz hegység hágóin át érkezik a Szaharába, majd a Draa folyó völgyén keresztül halad a politikailag vitatott Nyugat Szaharán át Mauritániába. A szub-szaharai Afrikában Szenegált és Guineát két rövid etap követi majd Sierra Leonében. A kis nyugat afrikai ország a 2000-es években zajló véres polgárháborújáról és a 2015-ös Ebola járványról ismert a legtöbb induló számára. A sierra leonei kormány kiemelt fontosságú eseménynek tartja a Budapest-Bamakot, amellyel az ország új arcát kívánja bemutatni az indulóknak és a nemzetközi sajtónak.

 

Az idei Bamakon részt vesz a híres operett énekes, Oszvald Marika is, aki egy Range Rover terepjáróval vág neki 4×4 Túra kategóriában a futamnak. „Nem vagyok egy luxusnő, úgyhogy feltalálom majd magam. Nem vágyom arra, hogy szállodákban szálljunk meg, jó lesz nekem a nomád körülmény is” – nyilatkozta nemrégiben a díva.

 

A futam mottója: Bárki. Bármivel. Bárhogy. Ezért fura indulókból és szokatlan járművekből az idén sem lesz hiány. Indul vidéki plébános 40 éves Zsigulival. De lesznek londoni taxisofőrök klasszikus londoni fekete taxival. Egy román csapat egy  Renault Twingoval indul, amivel már egyszer elmentek Ulanbatorig, meg vissza. Rajthoz állnak még Dáciák,  Fiat Pandák és egy 50 000 forintért vásárolt és erősen leharcolt Suzuki Swift, két női versenyzővel.

 

A flúgos futam nemcsak a legnagyobb amatőr rally a világon, de a legnagyobb jótékonysági autóverseny Afrikában. Az idei Bamako 1.2 Millió Euró adományt juttat el Afrika legszegényebb országaiba. Orvosi felszerelésekkel, több tucat varrógéppel, kisgépekkel és iskolafelszerelésekkel tele indul a Budapest-Bamako adomány kamionja két nappal a mezőny előtt. A versenyzők az iskolák, klinikák, árvaházak és eldugott falvak támogatása mellett idén először 2000 fát is elültetnek Sierra Leone-ban, hogy így ellensúlyozzák a futam széndioxid-kibocsátását. A szervezők minden csapat nevében 10 gyümölcsfát ültetnek Sierra Leonében, amely nemcsak a tisztább levegőhöz járul hozzá, de Magbondoline falu közösségének bevételt is biztosít hosszú éveken keresztül. A szenegáli Dindefelóban pedig egy tiszta ivóvízrendszer kiépítéséhez járul hozzá az idei Bamako. “Célunk, hogy plüssmackók és használt ruhák helyett hasznos, hosszútávú zöld projektekkel segítsük a helyiek életét és a bolygót” – mondta Villám Géza, a volt rádiós.

 

A karitatív célok mellett az idei Budapest-Bamako Torday Emil, híres magyar afrika kutató emlékének is tiszteleg. Sierra Leonében iskolát neveznek el a magyar etnográfusról és felfedezőről, aki az 1920-as években elsőként írt Sierra Leonéről magyarul. Torday Emil nyolc helyi nyelven beszélt és éveken keresztül kutatta nyugat afrika kultúráját. Gyűjteményének egy része a Nemzeti Múzeum kollekciójában, másik fele pedig a British Museumban található.

 

A szokásos jelmezes rajt ceremónia január 31-én, pénteken 14 órakor, a Lurdy Ház melleti parkolóban lesz. A belépés ingyenes.

The post Budapest-Bamako 2020 appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .