Első világbajnoki versenye előtt áll Szabó Krisztián

„A meleget és a párát jól bírom, ugratni pedig kifejezetten szeretek” – Első világbajnoki versenye előtt áll Szabó Krisztián, ralikrossz pilóta

Kétszeres Európa-bajnok magyar versenyzőnkkel, Szabó Krisztiánnal a mezőnyben kezdődik a ralikrossz-világbajnokság (WRX) 2019-es szezonja Abu Dhabiban április 5-én, pénteken. Az egész mezőnynek új városban és pályán, a Forma-1-es szezonzárónak otthont adó Yas Marinán alakítottak ki ralikrossz-vonalvezetést. Szabó Krisz a korábbi világbajnok Mattias Ekström csapatában, Audival debütál a sportág legmagasabb szintjén. A versenyző az igazán kiváló kezdésnek a dobogót tartaná.

Tizenhét versenyzővel rajtol el az FIA ralikrossz-világbajnokság hatodik, 2019-es szezonja az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dhabiban, közöttük a kétszeres Super 1600 Európa-bajnok Szabó Krisztiánnal.

A Magyarországot egyedüliként képviselő versenyzőnek a 2016-os világbajnok, Mattias Ekström szavazott bizalmat, az ő csapata, az EKS – a tavalyi egyéni és csapatértékelés második helyezettje – nevezte a teljes idényre Audi S1 Supercarjában.

A pilóta és a háttér már bizonyított, a WRX erőviszonyait azonban az első hétvége előtt csak találgatni lehet, annyira átalakult téli szünetben a mezőny, melyben többszörös futamgyőztesek, vb-dobogósok, Európa-bajnokok lesznek az ellenfelek.

 

„Új fejezet nyílik versenyzői karrieremben, új kihívás elé nézek a világbajnokságon. A szezonról, amelyikben érkezem, tudni kell, hogy a gyárak kivonultak, ezért sokkal sűrűbb mezőnyt, szorosabb versenyeket várhatunk, nem lesz egyértelmű, ki fog nyerni egy-egy hétvégén. Az élmezőnybe sorolom a három Audit, de biztos, hogy a Peugeot és Hyundai is nagyon erős lesz. El kell telni egy-két versenynek ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk” – nyilatkozta világbajnoki debütálása előtt a 26 éves Szabó Krisztián.

 „Az első verseny előtt nagyon nehéz esélyt latolgatni, mindenesetre, ha döntőbe jutnék, annak nagyon örülnék, egy dobogós eredmény pedig kiváló szezonkezdés lenne.

Sokat készültem a szezonra, Ekströmmel jégautózással edzettem, az Audit pedig Svédországban teszteltem, ahol elsősorban a rajtokra fókuszáltunk. De el kell mondani, egyike leszek azoknak, akikre a legtöbb újdonság vár ezen a hétvégén, hiszen még sosem indultam világbajnoki fordulón.  – mondta el Krisztián. „A pálya azonban mindenkinek új lesz, a Forma-1-es szezonzárónak otthont adó Yas Marinán alakítottak ki ralikrossz-vonalvezetést. Tetszik nekem, tempós pálya hosszú egyenesekkel, van benne egy nagy ugrató, én pedig ugratni kifejezetten szeretek. Leginkább Barcelonára emlékeztet, ahol szintén a Forma-1-es pályán versenyzünk. Az egyik legnagyobb kihívás a meleg és páratartalom lesz az autóban, de tapasztalatom szerint jól fogom bírni.”

A megszokottal ellentétben Abu Dhabiban a WRX programja 2019. április 5-én pénteken (szabadedzés, Q1, Q2) és április 6-án, szombaton (warm-up, Q3, Q4, elődöntő, döntő) zajlik. A szabadedzést a WRX youtube csatornáján és honlapján lehet követni, míg élő közvetítést a versenyről a Spíler 1-en láthatjuk április 6-án, szombaton 16 és 18 óra között.

The post Első világbajnoki versenye előtt áll Szabó Krisztián appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .