Ilyen még nem volt: Milák Kristófék tesztelték a jövő úszódresszeit

A magyar úszók világszínvonalú eredményeinek elismeréseként szintet lépett a versenyzők, a szövetség, valamint a felszerelésüket szállító Arena kapcsolata: a sportszergyártó Budapestet és a magyar válogatott tagjait választotta ki arra, hogy teszteljék a következő években bevezetni tervezett új versenydresszeket, sapkákat és szemüvegeket. Mivel a medencében valóban minden századmásodperc számít, ez az alkalom sokkal többről szólt, hiszen Milák Kristóf és társai visszajelzései alapján dönt az Arena arról, melyik típust fejleszti tovább a tokiói olimpiára.

A 2008-2009-es cápadressz-őrület óta pontosan tudható, milyen fontos szerepet játszhatnak az úszófelszerelések az eredményekben: az akkor felállított világrekordot felét a mai napig nem sikerült megdönteni, különösen a sprintszámokban felállított csúcsok tűnnek érinthetetleneknek. Miután a nemzeti szövetségek nyomására a római vb-n a FINA visszatáncolt, és betiltotta a „fénylő”, egésztestes-tapadós cuccokat, és kötelezővé tette a textil-alapú felszereléseket, még élesebb verseny kezdődött a cégek között, hogy ki tud az új szabályozás keretei között a teljesítményt leginkább optimalizáló úszódresszeket gyártani.

A magyar szövetséggel több évtizede együttműködő Arena – az elnyert érmek és a megdöntött világrekordok alapján – elég szilárdan őrzi a vezető helyét jelenleg, így meglehetősen nagy felelősség „szakadt” a magyar úszók nyakába, amikor Kisteleki Orsolya, a cég honi képviseletének vezetője értesítette a szövetséget: az Arena a válogatott versenyzőivel szeretné tesztelni a tokiói olimpiára fejlesztett termékeit.

 

A meglehetősen izgalmas napokra a múlt héten került sor a Duna Arénában, ahol Milák Kristóf, Kozma Dominik, Bochus Richárd és a többi klasszis mellett az ifikeret tagjai is kipróbálhatták a gyártó prototípusait, minthogy a „nagyok” mellett a fiatalabbak számára is külön fejlesztésekkel készül a cég. Az esemény súlyát, vagy inkább tétjét jól jelzi, hogy azt az a Michael Joseph vezette személyesen, aki 1973 óta vezeti az Arena kutató-fejlesztő részlegét, azaz a cég indulása óta folyamatosan az egyedi technológiákon dolgozik munkatársaival (a legendás cégalapító, Horst Dassler – az adidast életre hívó Adi Dassler fia – hívószavára mondott igent anno).

A tesztelés során gyakorlatilag minden visszajelzést aprólékosan rögzítettek az Arena munkatársai, ezek alapján döntenek, hogy az innovációk közül melyeket viszik tovább, milyen finomhangolások szükségesek, mielőtt elkezdik a tokiói olimpiára szánt kollekció gyártását.

 

Érdekesség, hogy a teszt utolsó napján Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke elhozta évtizedek óta őrzött „ősi” Arena felszereléseit, összehasonlítás végett. Mi tagadás, a moszkvai olimpiai bajnoki cím után kapott minőségibb melegítők még most is remekül mutattak Milák Kristófon, de a csaknem 40 éves fecskék és a 2020-ra szánt új versenyszerelések minősége között mutatkozott némi különbség…

Természetesen a most kipróbált szerelések még nem láthatók élesben a ma kezdődő rövidpályás országos bajnokságon – szerdától szombatig Százhalombattán verseng a magyar élmezőny –, de az olimpiát megelőző 2020-as budapesti Eb-n már minden bizonnyal ezekben feszítenek majd legjobbjaink.

The post Ilyen még nem volt: Milák Kristófék tesztelték a jövő úszódresszeit appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .