Női röplabda Magyar Kupa – A Vasas megvédte címét

 

A Vasas megvédte címét a női röplabda Magyar Kupában, miután a DRK négyes döntő vasárnapi fináléjában 3-2-re legyőzte a Békéscsabát a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

Az óbudaiak négy év alatt harmadszor, összességében pedig 15. alkalommal nyerték meg a trófeát. A Vasast második idényében edző görög Jannisz Atanaszopulosz továbbra is hibátlan Magyarországon, ugyanis a lehetséges háromból a harmadik aranyérmét nyerte.
A fővárosiak sikerükkel a kupa és a vándorserleg mellett indulási jogot szereztek a második számú európai sorozatnak számító CEV Kupa következő idényében is.

Röplabda DRK női Magyar Kupa, döntő:
Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3-2 (-23, 14, -22, 19, 15)
————————————————————–
a legeredményesebb játékosok: Bannister 30, Abdulazimova 14, Papp 12, Török 10, illetve Drpa 24, Vasziljeva, Bodnár, Aktas 11-11

korábban, a 3. helyért:
Fatum-Nyíregyháza – KNRC 3-2 (-20, -21, 22, 15, 14)

A döntő résztvevőit szinte telt ház várta a sportcsarnokban, és a hangulatra sem lehetett panasz: mind a Vasas mind a BRSE ultrái már a bemelegítés alatt hangosan biztatták kedvenceiket. A magyar szövetség több látványos show-elemmel, fény- és hangeffektekkel is készült, és a körítést fokozta, hogy a kivilágított pályával kontrasztban a lelátó végig sötétbe burkolózott.
A főszereplők közül a kedden még hatszettes Közép-európai Liga elődöntőt vívó BRSE játékosai kezdtek “élesebben”, a Vasas röplabdázói sokat rontottak, így nekik kellett futniuk az eredmény után. A viharsarkiak stabilabban fogadtak és jobban oldották meg a támadásbefejezéseket, hattal elhúztak, de a fővárosiak játékába a csapatkapitány Ajsan Abdulazimova néhány jó megoldással “életet lehelt”. A címvédő a hajrá előtt kiegyenlített, majd 20-23 után ismét, de a végén a kihívó jobban koncentrált, így előnybe került.
A folytatás is nagy küzdelmet hozott, a Vasas a találkozó során először 8-7-nél tudott vezetni, majd előnyét folyamatosan növelte, mert a csabaiak egymás után követték el a ki nem kényszerített hibákat. A címvédő mezőnymunkája ekkor szinte tökéletes volt, a BRSE támadóinak extra megoldásokra lett volna szükségük, ezek azonban elmaradtak.
A harmadik felvonás elejébe “belealudt” a címvédő, így annak ellenére is a kihívó vezetett, hogy játékosai minden második nyitásukat elrontották. A mérkőzés színvonala nem ekkor volt a legmagasabb, a hatékonyabban támadó BRSE pedig tartotta négypontos előnyét. A Vasas a hajrában megint visszazárkózott “mínusz egyre”, de hibái miatt a csabaiak másfél óra után közel kerültek a trónfosztáshoz.
A negyedik szettre feladót cserélt a fővárosi együttes, a válogatott Fábián Fanny irányításával pedig a Vasasnál volt az előny. A mezőnymunkában mindkét csapat nagyot dolgozott, de továbbra is sok volt a hiba. Mivel a címvédőnél akadt ebből több, ötpontos előnye egyre olvadt, de a BRSE ezúttal nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így következhetett a mindent eldöntő, rövidített felvonás.
Ezt mindkét csapat hatékony támadójátékkal kezdte, de a Vasas volt az, amelyik először kettővel tudott vezetni az amerikai Taylor Bannister jó játékának köszönhetően. A BRSE hamar fordított, és egy ideig őrizte egypontos előnyét, de meccslabdához a Vasas jutott, és a harmadikat kihasználva, 150 perc után ünnepelhetett.
A finálé legértékesebb játékosának Bannistert választották.
“Jelenleg csak azt érzem, hogy nagyon elfáradtam – értékelt az MTI-nek a találkozó után az amerikai feladóátló. – Örülök, hogy kétszer is visszajöttünk szetthátrányból, és hogy a végén sikerültek a megoldásaim. Csapatként nőttünk ellenfelünk fölé, boldog vagyok, hogy megvédtük a címünket”.
Jannisz Atanaszopulosz arról beszélt, a mérkőzés előtt arra hívta fel játékosai figyelmét, hogy az a csapat fog nyerni, amelyik jobban tudja kontrollálni az érzelmeit.
“A kulcspillanatokban ez nekünk sikerült. Gratulálok a lányoknak, nagyon nagyot játszottak ma, ebben a győzelemben mindenki benne volt. Gratulálok a Békéscsabának is, nehéz lehet egy döntőt így elveszíteni, de azt hiszem, ma is jól reklámoztuk a röplabdát” – fogalmazott a görög tréner.
A csabaiakat edző Tóth Gábor szerint mindkét csapat hatalmasat játszott, de együttese a fontos momentumokban nem ütötte be a labdákat, olykor picit türelmetlenek voltak, aztán pedig keveset kockáztattak és a biztonságra törekedtek.
“Ezek mind apróságok, viszont ezeken múlt a győzelem” – értékelt a szakember.

Forrás: MTI
Fotó: Ezüstszegi Kristóf

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .