PÉNI: HA HOLNAP KEZDŐDNE AZ OLIMPIA, A FAVORITOK KÖZÖTT LENNÉK

Péni István nem lassít, hónapok óta óriási formában versenyez a MOL Alapítvány 22 éves klasszisa, aki az első adandó alkalommal begyűjtötte a tokiói kvótát is.

Január közepén abból az apropóból beszélgettünk Péni Istvánnal (lásd alább), hogy a MOL Alapítvány ifjú sportlövője 2018 ősze óta gyakorlatilag minden versenyt megnyert, ahol rajthoz állt, rekordot lőtt a Bundesligában, és a világranglistán is az abszolút élmezőny tagja volt. Az Újpest 22 éves klasszisa akkor azt mondta, szeretné minél előbb megszerezni a tokiói kvótát, és a fentiek fényében talán nem is akkora meglepetés, hogy ez az első adandó alkalommal sikerült is neki.

“Nem akartam elkiabálni semmit, de az volt a tervem, hogy már itt, Indiában megszerzem a kvótát” – mondta Péni a MOL-csapatnak Újdelhiből.

A kisöbű szabadpuskások 3×40 lövéses összetett számának nyolcas döntőjébe a hetedik helyen slisszolt be a MOL Alapítvány fiatal lövője, és bár a döntőre törlődnek a korábbi eredmények, mégis egyből az első testhelyzet után bajba került Péni.

“Nemcsak az utolsó helyre estem vissza, de tetemes hátrányt is sikerült összeszednem. Sokan ekkor valószínűleg fabatkát sem adtak volna a győzelmemért, de én jó formában éreztem magam, és a térdelő szakasz elrontása sem csak az én hibám volt.”

“A mellettem lévő lövő szélzászlója rossz helyen volt, és amikor szólt a rendezőknek, véletlenül nem az övét, hanem az enyémet rakták arrébb. Nem is akárhova: konkrétan az én lőlapom közepére úgy, hogy nem is láttam a célt” – mondta nevetve Péni, aki hasztalan igyekezett nyomdafestéket tűrő jelzőt találni a rendezőkre.

“Aki ismeri a sportágat, tudja, mekkora hátrány így kezdeni. Az első öt lövésemen meg is látszott, sajnos komoly hátrányt szedtem össze, de innen is sikerült felállnom” – magyarázta Péni.

“Jó versenyzőtípusnak tartom magam, és most is bizonyítottam, hogy képes vagyok az utolsó lövésig küzdeni” – tette hozzá az újpesti sportlövő, aki “élete egyik legjobb fekvő szakaszát lőtte”, majd állásból is kiváló eredménnyel zárt. Ez utóbbi nem is meglepetés azoknak, akik ismerik Péni Istvánt.

“Álló testhelyzetből vagyok a legjobb, ami kicsit furcsa, mert ez számít a legnehezebbnek a három közül. Általában az a helyzet, hogy ha térdelő testhelyzetben nem szedek össze túl nagy hátrányt, akkor szinte biztos a dobogó, mert állásból szinte sosincs gond, és ha minden klappol, fekvésből is jól tudok lőni. Ezúttal kiemelkedően jól ment, szórtam a 10,7-eket és 10,8-akat” – mondta elégedetten.

Berecz Zsombor és Érdi Mária után Péni a harmadik magyar, aki biztosította helyét a tokiói olimpián. Illetve ez elhamarkodott kijelentés lehetne, hiszen az újpesti sportlövő Rióra is szerzett kvótát, mégsem állhatott rajthoz egyik kedvenc számában, 60 fekvőben (ebben a számban csak neki volt világkupaérme, amit még Bangkokban szerzett 2016-ban). Ezúttal azonban más a helyzet.

“Négy éve elég rosszul éltem meg, hogy a furcsa szabályozás áldozatául estem, hiszen míg én az első 10-ben voltam a világranglistán, akik helyettem indultak, jóval hátrébb álltak a listán. Bár az továbbra is igaz, hogy az országos szövetségnek szerezzük a kvótát, Tokióra már érvényes lesz az a szabály, hogy csak akkor nem én indulnék, ha valaki legalább 15 hellyel megelőzne a világranglistán. Szerencsére ez most nem fordulhat elő, mert folyamatosan előkelő helyen állok, február elsején a 6. voltam”- mondta széles mosollyal Péni.

A MOL Alapítvány klasszisa szerint elsősorban azért volt fontos, hogy gyorsan meglegyen a tokiói kvóta, mert így nyugodtabban fókuszálhat a felkészülésre, nincs rajta nyomás a versenyeken.

“Nagyon fontos, hogy a felkészülést jól lehessen tervezni, és ebben minden benne van. Nem kell mindenhol elindulnom a kvóta kedvéért, így nem kell olyan áldozatokat hozni, amik a felkészülésnek nem feltétlenül tesznek jót.”

Felvetésünkre Péni egyetértett abban, hogy “ha holnap kezdődne az olimpia, a favoritok között tartanának számon”, de hozzátette, a sportlövészetben a papírformának nincs jelentősége. “Jól állok a nemzetközi mezőnyben, jó formában vagyok, de sportlövészetben olyan szoros az élmezőny, hogy a napi forma, illetve nüanszok döntenek az érmek sorsáról. Természetesen azon dolgozom a következő másfél évben, hogy amikor eljön a pillanat, a legjobbamat tudjam nyújtani. De azért most, hogy megvan a kvóta, egy kicsit azért lesz időm lazítani is. Sokat nem, de a hétvégét az elégedett pihenéssel töltöm, ha hazaérek” – mondta nevetve a 22 éves sportlövő.

 

Forrás: MOL sajtó

 

The post PÉNI: HA HOLNAP KEZDŐDNE AZ OLIMPIA, A FAVORITOK KÖZÖTT LENNÉK appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .