Rio 2016 – Vitorlás rajt hétfőn magyar pontszerző reményekkel

Mind az öt egyszemélyes hajóosztályban lesz induló a riói olimpia vitorlásversenyein, közülük a hétfői rajton négyen is vízre szállnak a Dicsőség Jachtkikötőben. Az elmúlt két olimpiához képest nagyobb létszámú csapatból Berecz Zsombor a pontszerzést tűzte ki célul.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 5. Cholnoky Sára a Rio de Janeiró-i nyári olimpia nõi RS:X hajóosztályú szörfversenyére edz a riói Dicsõség Jachtkikötõnél (Marina da Glória) 2016. augusztus 4-én, a riói játékok kezdete elõtti napon. (MTI/EPA/Nic Bothma)

Hétfőn Vadnai Benjámin (Laser Standard), Érdi Mária (Laser Radial), valamint a szörfös Gádorfalvi Áron és Cholnoky Sára lesz érdekelt, amennyiben a vasárnapi viharos szelet kedvezőbb időjárás váltja fel. A Guanabara-öbölben a legfrissebb jelentések szerint javult a víz minősége, amely állandó beszédtémát jelentett az elmúlt hónapokban.
Vadnai Benjámin és Érdi Mária is több korosztályos világversenyen diadalmaskodott az elmúlt években, utóbbi a pontszerzést sem tartja elképzelhetetlennek Rióban az idei világkupa-versenyeken elért eredményei alapján. Ehhez azonban hatalmas bravúrra lenne szükség a 18 éves vitorlázótól, aki elég későn, 14 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal.
A szörfösök ismét megszerezték a férfi és női kvótát, ahogy 2000 óta minden olimpián, ez pedig egyedülálló a tengerrel nem rendelkező országok sorában. Ugyancsak kuriózum Gádorfalvi Áron teljesítménye, aki hatodik olimpiáján indul, ezzel pedig magyar rekorder a vívó Gerevich Aladár és Mohamed Aida társaságában. Gádorfalvi 38 évesen legjobb ötkarikás eredményét produkálhatja – Sydneyben 19. volt -, a nőknél Cholnoky Sárától pedig a tisztes helytállás az elvárás.
Berecz Zsombor, aki Pekingben és Londonban Laserben indult, kedden kezd. A 2012-es játékok után váltott a nagyobb fizikai igénybevételt és súlyt igénylő Finndingire, s ezzel elkezdődött egy sikersorozat, amelynek két kiemelkedő eredménye a 2013-as világbajnoki hetedik hely, és az idei Európa-bajnoki ezüstérem. A 30 éves versenyző joggal pályázik az első tizet felvonultató, dupla szorzójú éremfutamba, ahol a dobogót is elérheti.
A magyar vitorlázás eddig egyetlen olimpiai éremmel büszkélkedhet, a Detre-testvérek, Szabolcs és Zsolt az 1980-as moszkvai játékokon – az azóta a programból kikerült – Repülőhollandiban végeztek a harmadik helyen.

 


Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .