Száguldó katamaránok, Balaton-átúszás és Balaton-átevezés – csúcsforgalom várható hétvégén a Balatonon

Érdemes lesz követni hétvégén a balatoni programokat, ugyanis azon túl, hogy látványos eseményeknek lehetünk tanúi a tavon, nem kis feladat volt július 14-re három nagy rendezvény, a 36. Lidl Balaton-átúszás, a Balaton-átevezés és az ezek útvonalát keresztező Volvo High Tech Regatta vitorlás verseny biztonsági szempontból történő összehangolása. Azonban a szervezők nem ismertek lehetetlent! Bár az, hogy megrendezik-e hétvégén, és ha igen, melyik napon a Balaton-átúszást, csak csütörtökön derül ki a várható időjárás függvényében, idejében fel kellett készülni minden forgatókönyvre. Az események szervezői minden eshetőségre készen várják a csütörtöki döntést az átúszás kapcsán.

Miután múlt csütörtökön, július 5-én bejelentésre került, hogy a 36. Lidl Balaton-átúszás megrendezését a július 14-15-i hétvégére tolják, első pillantásra bonyolultnak, akár lehetetlennek is tűnő helyzet alakult ki a Volvo High Tech Regatta szervezői számára. Ők rendezik ugyanis azt a vitorlásversenyt, amelyen katamaránok és gyors egytestű hajók július 14-én szombaton, két Alsóörsön rendezett pályaverseny után, egy gyorsasági túrafutam keretében Alsóörstől Fenyvesig is elszáguldanak – keresztezve ezáltal mind az úszók, mind az evezősök útvonalát.

Már az is sok egyeztetést kívánt, hogy a szintén szombaton, Badacsony és Fonyód között megrendezésre kerülő Balaton-átevezéssel összehangolják a vitorlásversenyt, de erre már korábban megszületett a megoldás. Most viszont egy újabb megoldandó feladat merült fel: mi történik, ha július 14-én lesz az átúszás, és több ezer ember keresztezi egy másik ponton, Révfülöpnél, a keresztülszáguldó katamaránok útját? Erre kellett megoldást találni a lehető leggyorsabban.

„Nem volt kérdés, hogy megtaláljuk a megoldást a felmerülő helyzetre, mivel egyik oldalról sem hiányoznak a felkészült szakemberek és a kompromisszumkész együttműködés. Egyik rendezvény sem lehet fontosabb a másiknál, hiszen mindhármat legalább egy éves előkészítő munka és komoly szervezés előzte meg és mindegyik páratlan élményt nyújt a résztvevők és nézők számára egyaránt. A gyors és hatékony egyeztetések megoldáshoz vezettek.” – mondta egybehangzóan Máth István a Lidl Balaton-átúszás, Dr. Deák Gábor, a Volvo High Tech Regatta, valamint Berényi Péter a Balaton-átevezés főszervezője.

A felek egyetértettek abban is, hogy a rendezvények lebonyolításának legfontosabb feltétele a biztonság, a megoldás központi eleme így a versenyek idő- és térbeli elosztása lett:

A Lidl Balaton-átúszáson 12:00-kor zárják le a rajtot Révfülöpön, így körülbelül egy óra múlva már az utolsó úszó is közel 1 km távolságra lesz az északi parttól.

A Volvo High Tech Regatta Alsóörs Marina és Fenyves Yacht Club közötti túrafutamának rajtidőpontja 14-én, az adott szélviszonyokhoz kalkulált hajósebességek függvényében kerül meghatározásra úgy, hogy a mezőny leghamarabb 14:00 óra körül érjen Révfülöphöz. Ekkorra már az úszók elhaladását követően, szinte teljes biztonsággal több mint 1 km hosszan felszabadítható az északi part előtti terület a hajózási zárlat alól, így itt kialakításra kerül bójákkal egy kapu, amin a hajók áthaladhatnak tovább, Badacsony felé.

A Balaton-átevezés esetében is hasonló megoldásra kerül sor: az evezősök gyakorlatilag nem átevezik a tavat, hanem Fonyódról rajtolva mintegy 4,5 kilométert eveznek az északi part felé, majd egy fordítóbóját kerülve visszaeveznek a déli partra. Ezt a megoldást a szervezők már jó előre, év elején leegyeztették. A fordítóbója mellett lehorgonyoz egy biztosító vitorláshajó, ettől északra, Badacsony előtt, a hajózható vízmélység figyelembevételével kerül kitűzésre egy újabb kapu, ahol a Volvo High Tech Regatta mezőnye ismét biztonsággal áthalad, innen pedig a balatonfenyvesi befutó felé veszi az irányt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság aktívan részt vett a professzionális és mindhárom fél számára elfogadható megoldás kialakításában, a biztonsági szempontok szem előtt tartásával. A Vízirendészet által a szervezőknek javasolt megoldások és alkalmazott technikák eredményezhetik azt, hogy a résztvevők mindhárom vízi rendezvényen lényeges korlátozások nélkül, élvezetesen, de emellett maximális biztonsággal vehetnek részt. A Balaton-átúszás vonalában elrendelt hajózási zárlat csak a legszükségesebb ideig kerül fenntartásra, a vízirendészet egységei pedig fokozott figyelemmel kísérik és segítik a rendezvény résztvevőinek szabad mozgását, elhaladását.

A Volvo High Tech Regatta nyomon követhető a Kwindoo magyar fejlesztésű, több platformon futó nyomkövető rendszer segítségével. A hajók útját bárhonnan nézhetjük a mobiltelefonra és tabletre letölthető Kwindoo Live View alkalmazáson keresztül, vagy a rendszer weboldalán. A térképes nyomkövetés mellett videós élőkép, félóránkénti videós bejelentkezés és élő hírfolyam teszi még színesebbé a Kwindoo alkalmazásban és a verseny Facebook oldalán is.

A Lidl Balaton-átúszás híreit a www.balaton-atuszas.hu weboldalon lehet követni.

A Balaton átevezés híreit a balatonatevezes.hu, a kajakkenusport.hu oldalakon, valamint az esemény hivatalos Facebook esemény oldalán lehet követni.

The post Száguldó katamaránok, Balaton-átúszás és Balaton-átevezés – csúcsforgalom várható hétvégén a Balatonon appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .