Torna: Remekelt idén a férfi utánpótlás

Az utánpótlás remek esztendőt zárt idén, hiszen több nemzetközi megmérettetésről is érmekkel tértek haza a fiatalok. A felnőtteknél több sérülés hátráltatta az ideális szereplést, ezzel együtt a BHSE Európa-bajnoki bronzérmes tornásza, Vecsernyés Dávid jól teljesített. Erről és a jövőbeli tervekről beszélt Puskás Jenő, a magyar férfi tornászok szakági vezetője.

Kijelenthető, hogy a tornászok szempontjából véget ért az esztendő.
– Igy van, ha a teljes szakágat nézem, kicsit felemás volt 2019. A felnőtteknél a márciusi Európa-bajnokságot követően egy példátlan pechsorozat indult be, műtétekkel, sérülésekkel. Az utánpótlás viszont kiválóan szerepelt az idei megmérettetéseken.

Kezdjünk a felnőttekkel, hiszen jövőre olimpia!
– A felnőtteknél inkább részsikerekről beszélhetünk. Vecsernyés Dávidot mindenképpen ki kell emelni, hiszen szépen helyt állt a Világkupa-versenyeken, emellett a nyári Európa Játékokon is érmet szerzett.
A világbajnokság nem az előzetes terveinknek megfelelően alakult, így jelenleg az olimpiai kvótaszerzés szempontjából nem állunk jól, de van még esélyünk arra, hogy kvalifikáljunk az ötkarikás játékokra. Nagy öröm számunkra, hogy a stuttgarti világbajnokságon három újonccal álltunk ki, közülük ketten ifikorú tornászok, Tomcsányi Benedek és Mészáros Krisztofer is. Az ő szereplésük mindenképpen bizakodásra adhat okot, ami a jövőbeli terveinket illeti.

Ha már a jövőt említette, milyen eredményeket ért el a fiatalabb korosztály?
– Az bebizonyosodott, hogy az új versenyrendszer eredményes, hiszen a fiúknál sikerült pozitív minőségi és mennyiségi változást elérni. Ennek bizonyítéka a serdülő-válogatott év végi brnoi szereplése, az Olimpiai Reménységek Versenyén. Az ifiválogatottnak két nagy megmérettetése volt, az egyik a győri junior világbajnokság, ahol Balázs Krisztián jóvoltából bronzéremmel gazdagodtunk. Ezen a versenyen úgy gondolom, hogy a teljes magyar tornasport jól vizsgázott. Ezt követte az EYOF, ahol szintén remekelt az FTC-Telekom tornásza. Az esztendő zárásaként megtartott ORV-n is brillíroztak a mieink, hiszen szinte minden szeren volt döntősünk, és érmeket is szereztünk. Ez utóbbi viadal egyébként már a jövő évi felkészülés jegyében zajlott, a csapatból Závory Szilárd kiemelkedően tornázott. Úgy gondolom, hogy jó évet zártunk utánpótlás szinten.

Milyenek a kilátások a következő, 2020-as évre?
– Nagy lendülettel készülünk majd a jövő évi Európa-bajnokságra, ami csapat Eb lesz. A felnőtteknél a kvótaszerzést sem engedtük el, hiszen egyéni összetettben van erre lehetőség, illetve Vecsernyés Dávidnak még vannak Vk-versenyei, amellyel kvalifikálhat az olimpiára. Az utánpótlás esetében tovább szeretnénk folytatni azt a minőségi és mennyiségi terjeszkedést, amelyet megkezdtünk, a következő olimpiai ciklust szem előtt tartva.

The post Torna: Remekelt idén a férfi utánpótlás appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .