Varga Jánost javasolják a Nemzet Sportolójának

Alig ért véget a rendezés és az eredményesség szempontjából is kiválóan sikerült budapesti birkózó-világbajnokság, minden idők legnagyobb vb-je, újabb „győzelmet” aratott itthon a sportág: a Nemzet Sportolói Varga Jánost javasolták maguk közé!

Mint ismert, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Kulcsár Győző halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolóinak tizenkét tagú társaságában, s a jogszabályok értelmében a korábbi jogosult halálától számított hatvan napon belül nekik kellett új javaslatot tenniük az új tagra.

Nemzet Sportolói hétfő délelőtti ülésükön Varga Jánost javasolták a megtisztelő címre, akit a sportpolitikáért felelős miniszter képviseletében Szabó Tünde államtitkár terjeszt a kormány elé.

A 79 éves Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmet nyert a kötöttfogás 57 kg-os súlycsoportjában, amellett kétszeres világ- és Európa-bajnok, összesen tíz világversenyes érmet szerzett csodálatos pályafutása során. 1972-ben a Testnevelési Főiskolán birkózó szakedzői, 1983-ban mesteredzői oklevelet szerzett.

Visszavonulása után 1990-ig a Budapesti Honvéd, illetve 1978-tól 1993-ig a magyar juniorválogatott edzője volt. Tanítványai közül Faragó József és Sípos Árpád Európa-bajnok lett. 1981-től nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. 2016-ban beválasztották a birkózó Hírességek Csarnokába, s ő volt most véget ért budapesti világbajnokság egyik nagykövete.

Érdeklődésünkre Jani bácsi így kommentálta a jelölést: „Hatalmas megtiszteltetés és jó érzés ez, végtelenül megörültem a hírnek, de nagy ára van, hiszen Győző jó cimborám volt, s helyette kerülhetek be. Ám ez a jelölés és az élet rendje. Voltam már többször említve és javasolva Nemzet Sportolójának, most sikerült, megérte annak idején annyit fogyasztani…”

The post Varga Jánost javasolják a Nemzet Sportolójának appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .