Rio 2016 – Áder János megnyitotta a Magyar Házat

Magyarországot eddigi olimpiai eredményei feljogosítják a 2024-es pályázatra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 programja pedig bátorítja, hogy megtegye – mondta Áder János pénteken Rio de Janeiróban a Magyar Ház nyitóünnepségén.

ader_janos

A köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy “mi magyarok a kezdetektől ott voltunk”, Magyarország részt vett az olimpiai mozgalom megalapításában és két kivételtől eltekintve minden ötkarikás játékon indult. Úgy fogalmazott, a 168 arany-, 148 ezüst- és 170 bronzéremmel Magyarország méretét és lakosságát tekintve a harmadik legsikeresebb nemzet. Külön kiemelte az úszó Egerszegi Krisztina teljesítményét, aki egyedüliként öt egyéni számban nyert aranyérmet és a vívó Gerevich Aladárt, akinek első és utolsó, hetedik ötkarikás elsősége között 28 év telt el.
“Magyarország mellett szól a hagyomány és az eredmények, s az, hogy a tíz legsikeresebb éremszerző ország közül egyedüliként nem volt még házigazda” – tette hozzá az államfő. “Szándékunk komoly, ezért hoztuk létre a Magyar Házat, amely fórum, kiállítótér és kapu. Összeköti a múltat és a jövőt”.
“Hajrá magyarok!” – zárta beszédét Áder János, aki nagyszerű magyar sikereket hozó olimpiát kívánt a szurkolóknak és a sportolóknak.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, Magyarország, bár eredményei predesztinálták volna, először nyitott Magyar Házat olimpián.
“Nemcsak egy olimpiára készülünk most, hanem 2024-re is” – mondta a sportvezető jelezve, Budapest felkészült a sikeres pályázatra. Hozzátette: nagy a várakozás a riói játékon szereplő 160 magyar sportolóval szemben, akik reményei szerint tisztes helytállással és sok-sok éremmel fogják elkápráztatni a szurkolókat.
Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat elnöke szerint Budapest mellett szól az is, hogy a közép-európai régió még nem adott otthont ötkarikás játékoknak, valamint az, hogy a magyar főváros már sok sikeres nagy világversenyt rendezett.
“Budapest új városként új színt hozna az olimpiai mozgalomba, s készen áll, hogy fogadja a sportolókat és szurkolókat” – jelentette ki Fürjes.
A Magyar Ház – amelyben az olimpiai sikereket és a 2024-es budapesti pályázatot bemutató interaktív tárlat is látható – a Lagua Rodrigo de Freitas tó partján egy lovas klubban található, ahonnan kilátás nyílik a Megváltó Krisztus-szoborra, azaz Rio egyik jelképére.
A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott nemzeti házat ötkarikás játékokon. Magyarország 168 aranyéremmel a nyolcadik az olimpiai rangsorban, az első tíz ország legtöbbje korábban is saját épületben fogadta a vendégeket. Összehasonlításképpen: Hollandia az utóbbi 24, Szlovákia az utóbbi 20 évben téli és nyári olimpián mindig rendelkezett nemzeti házzal. Rióban több mint 50 különböző tematikájú ház várja a látogatókat.
A Magyar Ház nyitott a szurkolók számára is, akik magyar nyelvű közvetítéssel nézhetik a versenyeket és több alkalommal külön ünnepségen találkozhatnak a sportolókkal.
Az épület fontos találkozópontként szolgál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai, az olimpiai család hazai és nemzetközi döntéshozó és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.
Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 19-én Thomas Bach NOB-elnökkel látogat el a Magyar Házba.

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .