Rio 2016 – Három magyar érem az úszás “zárónapon”!

Hosszú Katinka 200 méter háton, Cseh László pedig 100 méter pillangón szerzett ezüstérmet, míg Kapás Boglárka 800 méter gyorson lett harmadik a riói olimpia úszóversenyeinek pénteki napján.   

Magyar szempontból ez volt az úszók zárónapja, ugyanis az utolsó versenynap döntőiben egyetlen versenyző sem lesz érdekelt.
A péntek esti programot rögtön Hosszú Katinka nyitotta, a brazil metropoliszban korábban 400 méter vegyesen, 100 méter háton és 200 méter vegyesen győztes bajai úszó úgy készülhetett a 200 méter hát fináléjára, hogy több mint egy másodperccel jobb idővel került be, mint a második.
A 27 éves versenyző szinte végig vezetett, a végére azonban elfáradt, így a fantasztikusan hajrázó amerikai Maya Dirado hat századdal megelőzte.
Hosszút követően Cseh László állt rajtkőre 100 méter pillangón, a 30 éves klasszis 200 méteren esélyesként csak a hetedik lett, emiatt rendkívül csalódott volt, s azt mondta a rövidebbik táv elődöntőjét követően, hogy bármilyen eredménnyel elégedett lenne már a fináléban. Cseh 51.14 másodperces idővel csapott célba, csakúgy mint a szám háromszoros címvédője, az amerikai Michael Phelps, illetve a világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos. Hármas holtversenyre eddig nem volt példa az olimpiai úszóversenyek történetében, a fölényesen győztes szingapúri Joseph Schooling pedig hazája első ötkarikás aranyérmét szerezte.
A riói olimpia utolsó magyar úszójaként Kapás Boglárka 800 méter gyorson volt érdekelt: ahogyan azt biztosra lehetett venni, a szám világcsúcstartóját, az amerikai Katie Ledeckyt nem lehetett megszorítani, de a másik két éremért nagy csatát vívtak.
Kapás – aki hatalmas országos csúcsot úszott már az elődöntőben is – féltávnál a harmadik helyen fordult, száz méterrel a vége előtt már biztos volt, hogy közte és a brit Jazz Carlin között dől el a második hely sorsa. Az utolsó 50-re a brit fordult rá előbb, s végül elképesztően szoros csatában, mindössze két tizeddel hamarabb csapott célba.
A számot az amerikai Katie Ledecky 8:04.79 perces világcsúccsal nyerte, saját, januárban elért rekordját döntötte meg közel két másodperccel. A 19 éves csodaúszó így 200-, 400- és 800- méteren is nyert gyorsúszásban, ez korábban kizárólag a szintén amerikai Debbie Meyernek sikerült az olimpiák történetében, ő 1968-ban Mexikóvárosban hajtotta végre ezt a bravúrt. A 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is győztes, mindössze 19 éves Ledecky Amy Van Dyke (1996, Atlanta) és Missy Franklin (2012, London) után a harmadik amerikai úszónő, aki egy olimpián négy aranyérmet nyert.

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .