Rio 2016 – Perel az orosz súlyemelő-szövetség

Az orosz súlyemelő-szövetség (FTAR) megfellebbezi a sportági világszövetség (IWF) döntését, amelynek értelmében egyetlen orosz súlyemelő sem vehet részt a riói olimpián.

rio2016    Szergej Szircov, az FTAR elnöke szombati nyilatkozatában közölte, hogy jogi úton próbálják meg elérni a határozat érvénytelenítését.
Az Aján Tamás vezette, budapesti székhelyű IWF elnöksége pénteken döntött úgy, hogy a doppingellenes szabályok sorozatos megsértése miatt a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő pénteken kezdődő nyári ötkarikás játékokon. Közülük kettőnek volt már korábban – eltiltással járó – doppingesete, négynek a neve pedig szerepel Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának jelentésében, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot.
A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.
Az olimpiára nevezett, ám a riói szereplésről lemaradó orosz súlyemelő válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg). Közülük Kasirina és Romanova korábban volt már eltiltva doppingvétség miatt.
A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov esett el a riói rajt lehetőségétől. Nem lehet ott az olimpián a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzsanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen sem.
Utóbbi kettő riói indulásáért Vitalij Mutko orosz sportminiszter külön is szót emelt, mivel doppingügyük nem volt, és a McLaren-jelentés sem említette őket.
“A tiszta versenyzőknek helyük van az olimpián, Bedzsanjannak és Csennek ott kellene lenniük Rióban” – jelentette ki egy televíziós interjúban Mutko.

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .