Rio 2016 – Sztyepanova biztosan nem indulhat Rióban

Biztosan nem indulhat Rióban az orosz Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.

yulliya-stepanova-yuliya-russia-rusanova_3493236 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy hete döntött úgy, hogy az atléta – szolgálatai ellenére – nem felel meg az etikai követelményeknek, így semleges résztvevőként sem indulhat az olimpián, ugyanakkor meghívta a házaspárt az ötkarikás játékokra. Ezt ők nem sokkal később visszautasították, és a döntés felülvizsgálatát kérték. Aamint írták: az ítélet “igazságtalan, rossz és hamis állításokon alapszik”.
A NOB végrehajtó bizottsága szombati riói ülésén nem foglalkozott Sztyepanova ügyével, Mark Adams NOB-szóvivő közölte: a végső döntés már megszületett.
A 800-as futó Sztyepanovát – aki márciusban közölte, hogy nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián – 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.
Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. Ezt követően Sztyepanovék kisfiukkal 2014 decemberében Németországba költöztek, majd tavaly novemberben Kanadában kértek menekültstátust.
A doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a hónap elején kitiltotta az orosz versenyzőket az olimpiáról, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig később elutasította a 68 érintett fellebbezését. Akkor még úgy hírlett, hogy Sztyepanova – aki külön engedéllyel elindult a hónap elején az amszterdami Eb-n – semlegesként rajthoz állhat Rióban.

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .