Sportcsillag lett a két olimpiai bajnok vízilabdázó

A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, illetve segítője, korábbi csapattársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Gergely István tenyérlenyomatával bővült a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala.

Az eseményen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Sydney és Peking között sorozatban háromszor győztes válogatott szövetségi kapitány méltatta a két klasszis játékost.

Elmondta, Gergely Istvánt már 1994-ben megismerte, ő erről nem tudott, hogy aztán sok évvel később Pekingben már nagyon is tudja, kettejük kapcsolata mennyire tartalmas. A malagai Európa-bajnokság után váratlanul változtatott kapusposzton az olimpiai keretben, Nagy Viktor helyett őt vitte ki a tornára.„Köszönöm szépen” – mondta akkor Gergely István a kapitánynak, aki erre csak annyit válaszolt: „Köszönd a túrónak, állj be, és védjél jól!”. Így tett – ez is kellett a harmadik olimpiai aranyhoz.

Benedek Tiborral kapcsolatban több történetet elevenített fel Kemény Dénes. Az első római pályafutásához köthető, ahol egy meggondolatlan kenőcshasználat miatt doppingvétséggel gyanúsították meg. Ekkor sikerült a büntetését lecsökkenteni, ezért lehetett ott a sydney-i olimpián. Egy telefonfülkéből hívta fel a válogatott csapatkapitánya a szakembert a hírrel, majd érdeklődött nála, ott lehet-e az olimpián. „A keretben biztos” – szólt a válasz, azaz neki ugyanúgy meg kellett küzdenie az utazó keretbe kerüléshez, mint a többieknek.

Persze, az utazás nem volt kérdés, hiszen mint Kemény Dénes fogalmazott: „annyira tökös csapatkapitány volt Tibi, hogy bátran támaszkodhattam rá. Olyan problémákat is megoldott, ami nekem már sok lett volna, de ha kellett, engem is megsanyargatott, ha okot adtam rá, és a játékosokkal is vállalta a konfliktusokat”.

Az ünnepélyes tenyerelés után az érintettek is beszéltek arról, mit jelent nekik ez a mostani elismerés.

„Mindent bizonyít, hogy Dénest hívtam fel anno ott Rómából, hiszen mindent a vízilabdának rendeltem alá, tudnom kellett, számít-e rám az olimpián. Az elszántságunk, a feltétlen vízilabda-szeretetünk vezetett a nagy sikereinkhez. Sok mindent közösen értünk el, ezért köszönöm azoknak a vízilabdázóknak, akik részesei voltak a mindennapjainknak, hogy ott voltak, miattuk is kapunk ilyen és ehhez hasonló elismeréseket. Örülök, hogy Pistivel együtt vagyok most itt, hiszen a sorsunk több szempontból egybefonódik” – mondta Benedek Tibor.

„Azt a szintű sportot, amelyre mindenki vágyik, azt itt Magyarországon kezdtem el művelni, amiben nagyon fontos szerepe volt Tibinek és Dénesnek. Tényleg mindig jelen voltak ők ketten, akárhol is voltam vagy vagyok a sportágban. Iszonyatosan jó érzés, és még mindig azt mondom, kevés idő telt el 2002 óta ahhoz, hogy hozzászokjak a nagyságukhoz. Sokszor próbáltam a tenyeremet beletenni a TF falain fekvő nagyságok nyomatába, nagyszerű érzés, hogy most én is részesültem ebben a gesztusban” 
– foglalta össze Gergely István.

Benedek Tibor és Gergely István kézlenyomata a 168. és a 169. a Sportcsillagok Falán, amelynek nagy része megsérült a Testnevelési Egyetemen tavaly történt tűzesetben, s a helyreállítás után ott kerül majd ki újra.

(waterpolo.hu-MOB, fotó: MTI/Illyés Tibor)

Forrás: www.mob.hu – RSS


Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Tags: 

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .