100 nappal a vb előtt

Kereken száz nappal az októberi budapesti világbajnokság előtt szerdán sajtótájékoztatót tartott a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ). Németh Szilárd, az MBSZ és a vb szervező bizottságának elnöke megnyitó beszédében külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy a kormány minden szükséges feltételt biztosított az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény sikeres megrendezéséhez.

Elsődleges szempont az átláthatóság, minden minden állam fillérrel elszámolunk” – fogalmazott. Hozzátette, a vb előtt, október 19-én Budapesten tartja tisztújító kongresszusát a nemzetközi szövetség, amelynek legfőbb döntéshozó testületébe, a büróba Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke is kandidál. Sikere sportdiplomáciai szempontból lenne nagyon fontos, hiszen Hegedüs Csaba öt évvel ezelőtti kiesése óta nincs honfitársunk a sportág közvetlen vezetésében. Németth Szilárd arról is szólt, hogy szervezők a világbajnokságot összekapcsolják a városmarketinggel, s céljuk, hogy az eseménnyel azt üzenjék a világnak: meg lehet bízni Budapestben és Magyarországban.

Szintén 19-én tartják a vb másik kísérő rendezvényét, a sportági hírességek beiktatását a Hall of Fame-be, amely 22 legendát, köztük két magyart érint: az 1924-es párizsi olimpián ezüst-, az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon pedig aranyérmes Keresztes Lajost (posztumusz), valamint az egyetlen magyar szabadfogású világbajnokot, Kovács Istvánt.

A szakmai területre áttérve a szövetség első embere biztató jelként említette meg, hogy kötöttfogásban jelenleg három magyar birkózó  Korpási Bálint (72 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg)  is vezeti a világranglistát, amely alapján majd elvégzik a vb kiemelését. A további szakmai részletekbe a három szövetségi kapitány avatta be a jelenlévőket. Sike András (kötöttfogás) kifejtette: a csapat gerince már megvan, legfeljebb 55, 63 és 67 kilóban adódnak még kérdőjelek, s várhatóan szeptember végén dől el, kik indulnak a vb-n. Gulyás István (szabadfogás) arról beszélt, hogy ők is a maximális, tízfős létszámmal vesznek részt a vb-n. Nagy kérdés, hogy az idén kötöttfogásban is küzdő, nehézsúlyú Ligeti Dániel visszatér-e hozzájuk, míg 97 kg-ban válogatót tartanak, mert a három eddigi felmérőt három különböző versenyző nyerte. Az MBSZ szerződése alapján a szabadfogásúak két hetet Japánban tudnak készülni, csakúgy, mint Ritter Árpád női szakvezető elmondása szerint a kisebb súlycsoportok hölgyei is. A nagyobbak Kínába vagy Amerikába mehetnek.

Bacsa Péter, a vb szervező bizottságának igazgatójaként bejelentette, hogy szerdától a világbajnokság hivatalos honlapján lehet jelentkezni az esemény több mint 300 fős önkéntes csapatába. A jelentkezés alsó korhatára 16 év, a közreműködéshez előképzettségre nincs szükség. Az önkéntesek részei lehetnek a vb gépezetének, betekinthetnek a kulisszák mögé, életre szóló élményeket szerezhetnek. Mint ismert, az önkéntesek részvétele általánosnak mondható a legnagyobb sporteseményeken, olimpián, labdarúgó-vb-n, vizes vb-n, s máshol is.

A sajtótájékoztató egyik szenzációjaként Vékássy Bálint, a MOB főtitkára bejelentette, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi a kereken 100 nap múlva kezdődő világbajnokságon. Hozzátette: a NOB első embere Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, valamint Kulcsár Krisztián MOB-elnök meghívására érkezik a magyar fővárosba.

Az eseményen bemutatták a magyar versenyzők pályázati folyamat útján kiválasztott vb-mezét, elsőnek három, többszörös világversenyes érmes klasszisunk, Barka Emese, Lőrincz Tamás és Veréb István viselhette a a magyar Szent Koronával díszített sportruházatot. Emellett Németh Szilárd plakettel és ajándékkal köszöntötte a közelmúltban Győrben rendezett serdülő Eb-n, illetve a kötöttfogású Magyar Nagydíjon sikeresen szerepelt magyar versenyzőket és felkészítő edzőiket.

The post 100 nappal a vb előtt appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .