A bajnoki cím árnyékában: órákon belül csődbe mehet az Inter, de hogyan tovább?

Kedd délután 17 óráig van ideje az Internazionale tulajdonoságnak, a Suning Groupnak és a klub elnökének, Steven Zhangnak visszafizetni azt a mintegy 380 millió eurós kölcsönt, amelyet 2021-ben vett fel az Oaktree amerikai vagyonkezelő alaptól. Amennyiben ez nem sikerül, végrehajtási eljárás alá kerül a klub és vélhetően az Oaktree lesz az új tulajdonosa, ugyanis a 2021-es kölcsön részeként a Suning zálogba adta a klub többségi tulajdonrészét.

Lehetséges alternatívát jelenthetne a hitel rövidtávú meghosszabbítása magasabb kamattal, ami némi plusz időt adna a Suningnak arra, hogy eladja a klubot és a bevételből kifizesse az Oaktreet. Egy tavalyi jelentésben a Football Benchmark 1,2-1,3 milliárd euróra becsülte az Inter értékét. A Suning kerülőúton próbálkozott és tárgyalásokat kezdeményezett a szintén amerikai Pacific Investment Managementtel mintegy 435 millió eurónyi kölcsönről, de a felek nem tudtak időben megállapodni.

Az Inter tulajdonosa, Steven Zhang szombaton még egy közleményt is kiadott, amelyben azt állította, hogy az Oaktree nem tanúsított „érdemi elkötelezettséget” a probléma megoldása iránt, valamint, hogy az amerikai cég viselkedése „potenciális kockázatot jelent a klubra nézve, amely komolyan veszélyezteti annak anyagi stabilitását”.

Hogyan jutottunk el idáig?

Volt idő, amikor Kína úgy működött, mint manapság Szaúd-Arábia. Hszi Csin-ping kormánya 2016 tájékán úgy döntött, hogy nyitni kezd a futball felé, annak reményében, hogy a 2030-as futball világbajnokság házigazdája Kína lehessen. Ennek volt köszönhető, hogy a leggazdagabb kínaiak futballklubokat vásároltak, így került például 2018-ban az Inter az akkor még csak 26 éves Steven Zhang kezébe.

A klub nagybevásárlásba kezdett. Zhang kirúgta a jelentős fizetésért dolgozó (25,8 millió euró) Luciano Spallettit és a helyére rekordfizetésért szerződtette Antonio Contét. 2019 nyarán az Inter kétszer is megdöntötte a klub átigazolási rekordját: előbb a Cagliari középpályását, Nicolo Barellát szerződtették 49 millió euróért, majd a Manchester United támadóját, Romelu Lukakut 65 millió euróért.

A klubvezetés célja egyértelmű volt, megtörni a Juventus egyeduralkodását a Serie A-ban. Ez 2021-ben sikerült is, 11 év után ismét bajnok lett az Inter, a világ azonban időközben megváltozott. A kínai kormány által bevezetett tőkeszabályozás megnehezítette a pénz kivonását. A kínai állam elvesztette érdeklődését a futball iránt. A 2030-as foci vébé házigazdái végül Marokkó, Portugália, Spanyolország lettek, de rendeznek majd mérkőzéseket Uruguayban, Argentínában és Paraguayban is.

Aztán jött a koronavírus-járvány is, amely súlyosan érintette a Suningot Kínában. A kiskereskedelmi üzletága szenvedett, az ingatlanbefektetések visszaestek, egy másik kínai nagyvállalatot érintő mentőterv kudarcot vallott, és a Suning kénytelen volt eladni tőzsdén jegyzett tevékenységének közel egynegyedét a kínai államnak. Ekkor a Suning tulajdonába tartozott egy kínai klub, a Jiangsu FC is, amelyet az anyagi nehézségek miatt 2021 elején feloszlattak, pedig néhány hónappal korában megnyerte a kínai bajnokságot. „Habozás nélkül bezárjuk és leépítjük a kiskereskedelmi üzletág szempontjából irreleváns üzleteket” – állt a vállalat akkori közleményében.

Félő volt, hogy az Inter is erre a sorsra jut. Olaszország, különösen Lombardia, a milánói régió volt Európa nulladik pontja a járvány terjedésekor. A Serie A volt az első topliga, amely leállt a Covid ideje alatt és az olasz stadionok voltak az utolsók, amelyekben eltörölték a zártkapus meccseket a járványidőszak után.

Zhang meghúzta a nadrágszíjat, ennek pedig súlyos következményei voltak. Nem sokkal a 2021-es olasz bajnoki cím után Conte felmondott, a klub pedig kénytelen volt legjobb játékosait kiárusítani. Így adták el 66,5 millió euróért Achraf Hakimit a Paris Saint-Germainnek, Romelu Lukakut pedig ligarekordot jelentő 113 millió euróért a Chelsea-nek.

A szurkolók fellázadtak, Zhangnak pedig lépnie kellett, így jött a képbe az Oaktree. Az Inter azóta már nem szórja két kézzel a pénzt, elég csak arra gondolunk, hogy a 2023-as BL-döntős csapatot mindössze 150 millió euróból rakták össze.

Jó vagy rossz a tulajdonosváltás az Internek?

Május 21. történelmi napként fog bevonulni az olasz bajnok Inter történetébe. Zhang ugyan az utolsó pillanatig küzdött, hogy meg tudja tartani a csapatot, de erőfeszítései hiábavalók voltak és a kaliforniai cég hamarosan a Nerazzurri új tulajdonosa lesz. Hogyan tovább? Azt egyelőre nehéz megjósolni, az Oaktreenek ugyanis vevőt kell találnia, de egyelőre úgy tűnik, nincsenek jelentkezők az olasz bajnokért – egy arab és egy finn érdeklődőről írt korábban a sajtó, de míg előbbit senki sem erősítette meg, az utóbbi inkább balhés ügyeivel került be a hírekbe.

Az Inter-szurkolóknak mindenesetre nincsen okuk szomorkodni a tulajdonosváltás miatt, ugyanis az Oaktree érdeke is, hogy versenyképes maradjon a klub, ne szegényítse azt el, sőt, ahol lehet, növelje a bevételeket.

Írta a HVG

A A bajnoki cím árnyékában: órákon belül csődbe mehet az Inter, de hogyan tovább? bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.