A paralimpia szülőföldjéről indul a fáklya

MH/MTI
2023. november 10. péntek. 12:49

A paralimpiai fáklya Stoke Mandeville-ből indul útnak Párizsba, arról az angliai településről, ahol Ludwig Guttman vezetésével megrendezték az első játékokat mozgássérültek részére 1948-ban.

Tony Estanguet, a párizsi szervezőbizottság elnökének pénteki bejelentése szerint a paralimpia “szülőföldjéről” szeretnék indítani a hagyományos stafétát, amely Stoke Mandeville-ből 24 brit, majd 24 francia sportoló kíséretével juttatja el a fáklyát a Csatorna-alagúton keresztül Calais városába.

Franciaország szerte még 11 helyen gyújtanak lángot, ezek pedig augusztus 28-án, a párizsi megnyitó ünnepségen egyesülnek.

A német származású neurológus, Ludwig Guttmann azoknak álmodta meg a paralimpiát, akik a háborúban maradandó sérülést szenvedtek, ezért kerekesszékbe kényszerültek.

Magyarország eddig 12 kvótát szerzett a párizsi paralimpiára, a cél több mint 50 indulási jog begyűjtése. A fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményén 22 sportágban 4400 versenyző vesz részt augusztus 28. és szeptember 8. között a francia fővárosban.

Írta a Magyar Hírlap