Az Orosz Olimpiai Bizottság megtámadta a CAS-nál a NOB felfüggesztő határozatát

MH/MTI
2023. november 6. hétfő. 16:10

A NOB október 12-én azonnali hatállyal szabta ki a szankciót, arra reagálva, hogy a ROC a fennhatósága alá vont több sportszervezetet az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, ezzel megsértette az Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritását és egyben az Olimpiai Chartát.

A döntés automatikusan azzal járt, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat ugyanakkor nem terjedt ki arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Utóbbiról – amint azt a NOB szóvivője, Mark Adams akkor jelezte – „a megfelelő időben” dönt a nemzetközi ötkarikás testület.

A büntetés kiszabásának előzményeként az Orosz Olimpiai Bizottság október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja regionális sportszervezeteit.

A CAS a meghallgatás időpontját egyelőre nem jelölte ki. Testületének döntése végleges és kötelező érvényű lesz, ugyanakkor a felek korlátozott területeken harminc napon belül fellebbezést nyújthatnak be a svájci szövetségi bírósághoz.

Írta a Magyar Hírlap