Bolgár-magyar: Szófia és Plovdiv után, helyett Kardzsaliban lesz az EB-selejtező?

A dél-bulgáriai Kardzsali polgármestere hétfőn közölte, hogy a város stadionjában, az Arda Arénában szívesen vendégül látnák a két válogatottat.

„A stadionnak van engedélye ilyen mérkőzésre, minden szurkolónak örülünk, készen állunk a tökéletes szervezésre. Az Arda Aréna Bulgária egyik legjobb stadionja” – mondta Erol Mjumjun. Hozzátette: kérték az UEFA-t, hogy Plovdiv helyett Kardzsaliban legyen az Eb-selejtező, és várják a megerősítést. Mint mondta, 99 százalékban biztos abban, hogy náluk rendezik a mérkőzést.

A városvezető hivatalos Facebook-oldalán kedd reggel adott helyzetjelentést az ügyben.

„Mostanáig a bolgár szövetség nem kereste meg az önkormányzatunkat azzal, hogy az Arda Arénában rendezné meg a Magyarország elleni mérkőzést. Bár már nagyon kevés idő van hátra, továbbra is készen állunk arra, hogy minden segítséget megadjunk a szervezéshez. Szeretném hangsúlyozni, hogy a bolgár–magyar Eb-selejtező igazi futballünnep lenne a városunknak és az egész régiónak. Ezért is azt az álláspontot képviseljük, hogy a találkozót nem szabad üres lelátók előtt lejátszani. A válogatottunk megérdemli a bolgár szurkolók támogatását, függetlenül attól, melyik városban lép fel” – írta Erol Mümün.

Arról egyelőre nincs döntés, hogy ha esetleg a 11 200 férőhelyes Arda Arénát az UEFA elfogadja helyszínnek, akkor a bolgár szövetség – a szurkolók tiltakozásoktól tartva – engedne-e be nézőket, vagy ahogy Plovdivban tervezte, zárt kapus lenne az összecsapás.

A mieink mindenesetre úgy készülnek, megrendezik a bolgárok az EB-selejtezőt.

„A mérkőzést a Bolgár Labdarúgó-szövetség szervezi és rendezi, tehát minden felelősség a bolgár szövetséget terheli. Mai állás szerint a mérkőzés csütörtökön 18 órakor kezdődik, a magyar válogatott úgy készül, hogy Plovdivban fog pályára lépni csütörtök este. Természetesen az UEFA-nak ebbe még lehet beleszólása. Várjuk a végleges döntést, akár az UEFA-tól, akár a bolgár szövetségtől, és amennyiben megjön, annak szellemében fogunk cselekedni” – nyilatkozta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az M1-nek.

Közben Hajdú B. István, a válogatott meccsre készülő sportkommentátor közösségi oldalán tette közzé, hogy az UEFA 2024. évi UEFA Európa-bajnokságra és kvalifikációs versenyére vonatkozó versenyszabályzatának 26.1. cikke értelmében minden szervező szövetségnek 2022. november 10-ig el kellett küldenie az UEFA-nak azon stadionok listáját, amelyekben otthoni mérkőzéseit kívánták rendezni. Erősen kérdéses, hogy a bolgárok az Arda Arénát is felvették erre a listára.

Írta a Magyar Hírlap