BrandChannel: Sivatagtól a versenypálya aszfaltjáig: ez mind Vitara

Ezek a legkülönlegesebb, speciális modellek

A Suzuki Vitara kívül-belül alaposan megváltozott a megjelenése óta, a típus praktikuma és sokoldalúsága azonban állandó, ami részben magyarázza népszerűségét. A korábbi változatokat egészen extrém körülmények között is bevetették, lássuk, milyen durva terepviszonyok között tudtak helytállni ezek a speciális Vitarák.
A világ egyik legkegyetlenebb terepversenye a Trans Asia Trophy, ahol a benevezett autóknak nem csak rögös földutakat kell leküzdenie, hanem sűrű erdőségeken is át kell vágniuk, sőt, folyómedrekben is boldogulniuk kell, ráadásul úgy, hogy nem holmi kiszáradt patakról van szó, hanem az autókat alaposan próbára tévő hömpölygő hegyi folyamokról. A Trans Asia Trophy különlegessége emellett, hogy akadnak olyan, technikai jellegű feladatok is, mint például a vontatás, a Suzuki Vitara azonban meg sem rezzent a mostoha körülmények között.
Szédítő szerpentineken
Szintén egy első generációs Vitarát neveztek be a változatosságáról ismert Borneo Rally-ra, ahol a versengő járműveknek olyan terepeken kellett bizonyítania, mint a hegyi fennsíkok, óceánparti esőerdők, illetve nagy sebességet igénylő gyorsasági szakaszok – mindezt olyan időjárási körülmények között, ahol a porzó utakból, a lezúduló monszunesőknek köszönhetően pillanatok alatt ragacsos sártenger alakult ki, ami igazán próbára tette az autók felfüggesztését és összkerékhajtását.
[embedded content]
Más jellegű erőpróbát jelent az 1916 óta minden évben megrendezett Pikes Peak International Hill Climb, amit Race to the Clouds, azaz Verseny a felhőkig néven is emlegetnek. A névadás találó, a versenyzőknek ugyanis a coloradói Pikes Peak több mint 4300 méter magas csúcsára kell felszáguldania, egy szűk 20 kilométeres etap során, ahol több mint 156 szédítő kanyart kell bevenniük, sokszor centikre a szakadék szélétől. Az útszakasz átlagos (!) emelkedése 7,2 százalék, ráadásul a komoly magasság is alaposan próbára teszi az autókat, nem ritkaság ezekene a versenyeken, hogy egy-egy sofőrnek idő előtt fel kell adnia a küzdelmet, mert a technika elhasal a fizikával szemben.
A Magyarországon is rendkívül népszerű szubkompakt crossover SUV sokoldalúságát mi sem bizonyíthatná jobban, mint a tény, hogy hányféle terepen képes helytállni, a várostól az úttalan utakig. Az 1988-ban bemutatott Vitara idén ünnepli megjelenésének 35. jubileumát, így ebből az alkalomból összegyűjtöttük az immár a negyedik generációjánál járó stílusos modell legkülönlegesebb változatait.
A fenti eredményeket már büszkén kitehette az ablakba a Suzuki, és akkor még nem beszéltünk a világ talán legismertebb és egyben egyik legkeményebb versenyéről, a Dakar Rally-ról. Az akkor még Afrika nyugati részén megszervezett versenyre már egy második generációs Vitarát neveztek be, amely több száz liternyi üzemanyagot magával cipelve volt képes tartani a lépést a mezőnnyel, a homokdűnéken és kopár sziklás vidéken átvágva.
A végére hagytuk az egyik legdurvábban átalakított Vitarát: ez a kis méregzsák bármilyen sportautót képes állva hagyni, köszönhetően a 10 000 köbcentis (!) 32 szelepes nyolchengeres motornak, amely akár 1000 lóerőre és 1490 Nm nyomatékra is képes. Álló helyből kevesebb mint 2 másodperc alatt éri el a 100 km/h tempót, a végsebessége pedig egészen hajmeresztő, több mint 400 km/h – igaz, ebben a csomagtartóra erősített nitro-tartályoknak is fontos szerep jut.
A Vitara a más jellegű terepezés rajongói között is népszerű: érdemes megnézni az alábbi Vitarát is, amelyspeciális Altered Ego felfüggesztést, 32×17 hüvelykes terepgumikat és egy 2,3 literes Aerio sX motort kapott, amellyel a legmostohább vidékeken is remekül elboldogul. És még jól is néz ki.
Azonnal megtalálta a helyét a nagy rallyversenyeken
© Zukioffroad.com
A negyedik generációs Vitara nem véletlenül közönségkedvenc Magyarországon: a Magyar Suzuki 2015 márciusában kezdte gyártani a típust, amelyből napjainkban már több mint évi százezer darab készül az esztergomi gyártósoron.
A Suzuki Vitara képességeit dicséri, hogy a sokoldalú autóból építettek például „falmászásra” alkalmas változatot is: a más piacokon Sidekicknek is nevezett autó úgynevezett „rock crawler”, azaz sziklamászó változata helyenként a fizikát is megszégyenítő mutatványokra képes, ahogy az alábbi videón is látható.

Az első generációt azonnal bedobták a mélyvízbe: az 1989-es Australian Safari résztvevőinek 10 napon át kellett küzdenie a kontinens mostoha körülményei között, összesen 6500 kilométeren át. A verseny nehézségét jól mutatja, hogy a benevezett 122 jármű 41 százaléka feladta a versenyt. A rallyautónak átalakított Suzuki Vitara azonban derekasan helyt állt, olyannyira, hogy el is nyerte az Australian Safari Best in Class elismerését.

Borítókép: Global Suzuki

A típus rajongói pedig most a negyedik generációból is hozzájuthatnak egy különleges, limitált szériás kiadáshoz: a Suzuki Vitara Limited Edition indigókék és galaktikusszürke színkombinációban érhető el, matt fekete karosszériaelemekkel, az utasteret természetes fényben fürösztő, teljes méretű tetőablakkal is elérhető, a japán írásjelekkel, azaz kanjikkal díszített belső óra pedig már tényleg csak a hab a tortán. A Suzuki Vitara Limited Edition ugyanis tízféle változatban, két- és négykerékhajtású változatban is elérhető, így garantáltan mindenki megtalálja a számára tökéletes konfigurációt.
Ezen a megpróbáltatáson már 1994-ben szerepelt egy, szinte a felismerhetetlenségig átalakított Suzuki Vitara, amely könnyed magabiztossággal utasította maga mögé a teljes mezőnyt, meglepve ezzel a Pikes Peak-re már évtizedek óta benevező versenytársakat. A recept egyébként annyira bevált, hogy a speciális Vitarák egészen 2008-ig állandó szereplői voltak a megmérettetésnek.

Írta a HVG

A BrandChannel: Sivatagtól a versenypálya aszfaltjáig: ez mind Vitara bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.