Cseh László 33 évesen még mindig a legjobb 200 vegyesen

A birodalom visszavágott, avagy az idősebb generáció tagjai a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság második napján megmutatták, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselnek. Cseh László hetekkel 33. születésnapja előtt megnyerte a 200 vegyest (majd tagja volt a 4×200-on győztes egri gyorsváltónak is), Bernek Péter visszaverve Milák Kristóf támadásait a világ idei negyedik legjobb idejével győzött 400 gyorson, de első lett Bordás Beatrix és Jakabos Zsuzsanna is. A győri váltók újabb négy elsőséget szereztek, de igazán nagyot Bohus Richárd villantott, aki a BVSC stafétájának első embereként megdöntötte az 50 hát ötéves országos csúcsát.

Bár a fiatalok nyomása egyre nagyobb, az idősebb generáció tagjai továbbra is magasan tartják a lécet. Négyszáz gyorson például a 2014-ben világbajnok Bernek Péter elképesztő csatát vívott az ezen a távon ifjúsági olimpiai bajnok Milák Kristóffal, illetve a junior világbajnok Holló Balázzsal, és bár a két tizenéves kőkeményen támadta a BVSC klasszisát, Bernek rendre visszaverte őket. Ebből a csatából csakis kiváló idő sülhetett ki: a győztes a világ idei 4., Milák az 5. legjobb idejét úszta. Bernek Péter sikerének értékét növeli, hogy nyáron horrorisztikus hónapokat élt át, miután egyszerre küzdött mononukleózissal, tüdőgyulladással és a kiújult aszthmájával – ezt sikerült maga mögött hagynia, s visszaküzdenie magát a megfelelő szintre.

Nem sokkal később kétszáz vegyesen már Cseh Lászlóval párbajoztak – az egri veterán az 50 pillangó ezüstérmével melegített a versenyre, amit végül 0.06 másodperccel sikerült behúznia Bernek előtt, így „percekkel” 33. születésnapja előtt ismét a dobogó tetejére állhatott a magyar bajnokságon. Csak hogy a perspektívát lássuk: Cseh akkor nyerte első bajnoki érmét (2000-ben), amikor Milák Kristóf megszületett… A pillangózók sprintviadalát egyébként a győri csapat új tagja, az Újvidékről érkező 22 éves Szabó Szebasztián nyerte meg.

 

Ő és a női 400 gyorson diadalmaskodó Fábián Fanni voltak a győztesek korát tekintve a kivételek – az ifjú szegedi a Juhász-nővérekkel, Jankával és Adéllal vívott szép ütközetet, mielőtt behúzta az aranyat. A hölgyek 50 pillangóját – akárcsak egy éve – a nagy visszatérő, Bordás Beatrix nyerte meg, míg 200 vegyesen Jakabos Zsuzsanna aratott magabiztos győzelmet.

 

Utóbbi további három aranyat is behúzott a győri váltókkal – a kisalföldiek 7/6-tal állnak az első két nap után, csupán a férfi 4×200-hoz nem tudtak hozzászólni, amit a három indianapolisi junior világbajnokkal, Holló Balázzsal, Lakatos Dáviddal és Németh Nándorral, valamint Cseh Lászlóval felálló egriek nyertek meg fölényesen.

 

A győri sprinterhad fölénye miatt kissé rejtve maradt, mégis, a nap egyik legkimagaslóbb eredménye a férfi 50-es vegyesváltó nyitóhosszán született meg, ahol a BVSC-t erősítő Bohus Richárd 23.71-gyel új országos csúcsot állított fel, megdöntve Cseh László fél évtizede fennálló rekordját.

 

Nyilatkozatok

 

Cseh László:

„Azért ez a mai adag elég fárasztó volt, közben néha eszembe jutott, hogy kell-e ez nekem. Aztán persze elfelejtem, mert bár rohadt fáradt vagyok, ám ez nem a kor miatt van, ugyanennyire kivoltam tíz éve is, csak azt már elfelejtettem… Persze, jól esik, hogy még mindig első tudok lenni, de ez még mindig nem az igazi, még kell melózni keményen, hogy hasonlítson is arra, amit szeretnék.”

 

Bernek Péter:

„Ha van egy kis mersz a srácokban, és 150-nel a vége előtt még rápakolnak egy kicsit, akkor szerintem megvertek volna négyszázon, mert azért kezdtem kipurcanni. Azért még nagyon érződik a három hónap kihagyás, meg az is, hogy a brutál gyógyszerkúra után muszáj volt enni rendesen, és nyár végére felszaladt tíz kiló. Most már csak másfél-kettő maradt belőle, ennek kell még lemennie, és akkor rendben leszek. Egyébként jól érzem magam, a mai nappal is elégedett vagyok, de természetesen még nem tartok ott, ahol tavaly ilyenkor. Azért remélem, a világbajnokságra sikerül jó formába lendülni – felvetődött, hogy esetleg kihagyom, de akkor másfél év nemzetközi versenyzés maradna ki a nagy vb előtt. Úgyhogy belevágtam, és hát szerencsére ma már ott tartunk, hogy egy magyar bajnokságon is lehet nagyokat meccselni, ami elég jól felkészít decemberre.”

 

Jakabos Zsuzsanna:

„Edzőtáborból jöttünk, azaz már a kezdés előtt fáradtnak éreztem magam, ez azóta csak fokozódott. Természetesen örülök az aranyaknak, elsősorban a szerdai száz vegyes dobott fel, nagyon régen úsztam ugyanis percen belül. A mai kétszázon a gyorsot nem nyomtam annyira, mert azt gondoltam, szorosabb lesz a végén a 4×200, de szerencsére a lányok ügyesen megoldották, viszont ha már ők megnyomták, én sem fürödhettem le a sajátomat.”

 

Bohus Richárd:

„Persze, örülök ennek a csúcsnak, de nem dob fel különösebben, mert ennél én sokkal jobbat várok magamtól. Igazából ma már a száz érdekel elsősorban, az ötvenet elengedtem, mert az olimpián akarok nyomot hagyni – viszont érzem a csaknem egy év kihagyást, és még mindig azt érzem, csupán az első lépcsőfokot hagytam el, azaz nagyon az elején járunk a fokozatos építkezésnek.”

 

Bordás Beatrix:

„Számítottam arra, hogy nyerni tudok, bár az idő lehetne jobb. Ez nagyjából annyi, amennyit tavaly jöttem Koppenhágában, bár szerintem nagyjából két tizedet elhagytam a fordulónál.”

 

Szabó Szebasztián:

„Sokat jelent számomra, hogy életem első magyar bajnokságán aranyérmet tudtam nyerni. Csak néhány hónapja készülök Győrben, ha még többet edzhetek Petrov Ivánnál, ennél sokkal jobb időre leszek képes.”

 

A 2. nap bajnokai

 

Férfiak

400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:39.72

50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 22.96

200m vegyes: Cseh László (Egri Úszó Klub) 1:55.95

4x50m vegyes: Győri Úszó SE 1:35.92

(Balog Gábor, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim)

A váltó első embereként Bohus Richárd (BVSC) 23.71 másodperccel új országos csúcsot úszott 50m háton.

4x200m gyors: Egri Úszó Klub 7:07.22

(Holló Balázs, Cseh László, Lakatos Dávid, Németh Nándor)

 

Nők

400m gyors: Fábián Fanni (Szegedi Úszó Egylet) 4:07.62

50m pillangó: Bordás Beatrix (Hullám 91) 26.17

200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 2:09.54

4x50m vegyes: Győri Úszó SE 1:51.54

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Ollé Mónika, Jakabos Zsuzsanna)

4x200m gyors: Győri Úszó SE 8:04.49

(Szilágyi Gréta, Ollé Mónika, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

 

Mixed

4x50m gyors: Győri Úszó SE 1:32.77

(Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

The post Cseh László 33 évesen még mindig a legjobb 200 vegyesen appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .