Dakar-rali – Első részsikerét aratta az idei viadalon a címvédő al-Attijah

MH/MTI
2024. január 10. szerda. 18:59

A 118 kilométeres gyorsaságin a Prodrive Hunterrel versenyző al-Attijah csaknem két perccel volt gyorsabb a másodikként záró francia Guerlain Chicherit-nél (Toyota), akit hét másodperces hátránnyal követett a harmadik helyen célba érő argentin Juan Cruz Yacopini (Toyota).

Az összetettben élen álló, Toyotával versenyző szaúdi Jazid al-Radzsi megőrizte az éllovas pozíciót, miután szerdán a negyedik pozícióban végzett. Előnye az összetettben kicsivel több mint kilenc perc al-Attijah-val szemben.

A motorosoknál a chilei Pablo Quintanilla volt a leggyorsabb szerdán, megelőzve a francia Adrien Van Beverent, valamint a harmadikként záró ausztrál Toby Price-ot. Az összetettben kedden az élre álló José Ignacio Cornejo Florimo ezúttal több mint hatperces hátrányt szedett össze és csak a 13. pozíciót kaparintotta meg, így a botswanai Ross Branch újfent az élre állt. Ő ugyanis hatodik lett szerdán 3:42 perces hátránnyal, de az összetettben így is átvette a vezetést, előnye pedig 1:14 perc Cornejo Florimóval szemben. A címvédő argentin Kevin Benavides a szerdai szakaszt a 12. helyen fejezte be, összetettben pedig az ötödik, míg a szatmárnémeti születésű Gyenes Emánuel az ötödik etapot a 35. pozícióban zárta, az összetettben pedig a 32.

A Challenger kategóriában egy Yamaha homokfutóval versenyző Lónyay Pál az olasz Filippo Ippolito navigátorral az oldalán szerdán a géposztály 32. helyén zárt, az összetettben pedig a 37. pozíciót foglalja el.

A kamionosoknál a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László 14. lett a Scaniával és összetettben a 13. helyen áll.

A Dakar-ralin csütörtökön kezdődik és pénteken ér véget a hatodik, 48 órán át tartó szuperszakasz, melyen a versenyzők Subajtahból indulnak és oda is térnek vissza, a gyorsasági táv pedig 626 kilométer lesz. A mezőnynek csütörtökön 16 órakor meg kell állnia a sivatagban, ott éjszakázni, majd napfelkeltekor folytatni a száguldást. A Dakar történetében először kerül sor két napot átfogó gyorsasági szakaszra.

Eredmények, 5. szakasz (al-Hofuf–Subajtah, 118 km):
autósok:
——-
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Prodrive) 1:37:25 óra
2. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Toyota) 1:51 perc hátrány
3. Juan Cruz Yacopini, Daniel Oliveras Carreras (argentin, spanyol) 1:58 p h.
összetettben:
1. Jazid al-Radzsi, Timo Gottschalk (szaúdi, német, Toyota) 17:24:04 óra
2. al-Attijah, Baumel 9:03 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 11:31 p h.

motorosok:
———
1. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 1:32:53 óra
2. Adrien Van Beveren (francia, Honda) 37 másodperc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 1:39 perc h.
összetettben:
1. Ross Branch (botswanai, Hero) 19:05:03 óra
2. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 1:14 perc hátrány
3. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:47 p h.

Írta a Magyar Hírlap