Egy nagy korszak véget ért, Jürgen Klopp elbúcsúzott a Liverpooltól

Kilenc szezon és hét megnyert trófea után Jürgen Klopp búcsút intett az Anfield Roadnak. A vasárnapi, Wolverhampton elleni mérkőzés volt az utolsó, ahol a német zseni ült a Liverpool kispadján, ezzel pedig a klub egyik legfantasztikusabb korszaka ért véget. Ebben a majdnem kilenc évben Klopp újjáépített egy nagy múltú klubbot, amely érkezésekor a padlón volt, távozásakor viszont visszakerült méltó helyére. Jürgen Klopp az elmúlt években teljességgel átadta magát a Mersey-parti csapatnak, amely így újra megtanult győzni, nagynak lenni és az idő előre haladtával olyanná vált, mint edzője. Hogy ez pontosan mit jelent, arra ebben a cikkben igyekszünk választ adni.

Az ember, aki feltámasztotta a Liverpoolt

Bejelentette távozását Jürgen Klopp, már csak a szezon végéig irányítja a Liverpool FC csapatát. A német trénerrel nyolc és fél év alatt megnyerték a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, a Klubvilágbajnokságot, az FA-Kupát, a Ligakupát és az UEFA-szuperkupát, valamint az angol szuperkupát. Portré Jürgen Kloppról.

Az ezerarcú Klopp

Egy szőke hajú, szakállas, SZTK-keretes szemüvegű férfi magából kikelve, fel-alá rohangál a pálya szélén, ökölbe szorított kézzel, vicsorgó fogakkal. Ez az a pillanat, amikor élő ember nem akar Jürgen Klopp útjába kerülni, mert olyan, mint egy időzített bomba. Bármikor robbanhat. És robbant is.

2022 októberében járunk, a Liverpool a nagy rivális Manchester City-t fogadja hazai pályán és a mérkőzés vége előtt nem sokkal meg is szerzi a vezetést egy Mohamed Szalah góllal. Néhány perccel később az egyiptomi a jobb szélen igyekszik megtörni a City védelmét, de Bernardo Silva a nyakába csimpaszkodik és lerántja. Kloppnak több sem kell, vérben forgó szemekkel rohan ki a technikai zónából és Gary Beswick partjelzőt veszi célba, majd közvetlen közelről az arcába ordít, számon kérve a pályán történteket. Villan a piros lap, az angol szövetség pedig még eltiltással is jutalmazza ezt a kis magánakciót. Jürgen Kloppot négyszer büntette meg az Angol Labdarúgó-szövetség, mintegy 158 ezer font (71 millió forint) értékben. Csak ebben az idényben 3 sárga lapot mutattak fel Kloppnak, a legutóbbit a Sparta Praha ellen 6–1-re Európa-liga nyolcaddöntő visszavágóján.

Persze nem csak a játékvezetőket, az ellenfelek edzőit sem kímélte. 2020 júliusában Frank Lamparddal, a Chelsea akkori menedzserével szólalkozott össze egy 5–3-ra megnyert mérkőzés után, majd a „kékek” edzője üzent is a sajtótájékoztatón Kloppnak: „Tisztelet a Liverpoolnak, megnyerték a bajnokságot, de nem kéne ennyire arrogánsan viselkedni”. Néhány hónappal később Sean Dyche-csal, a Burnley akkori edzőjével is volt egy hangosabb szópárbaja a játékoskijáróban, még a félidőben. Burnley végül négy év után az első Premier League-csapat lett, amely győzni tudott az Anfielden. „Nem volt ebben semmi szokatlan, csak két edző azért küzdött, hogy a csapata győzzön. Nincs ezzel semmi baj” – kommentálta utólag az esetet Dyche. A liverpooli évei során Klopp fokozatosan lett egyre higgadtabb, legnagyobb riválisáról, a Manchester City-t irányító Pep Guardioláról pedig mindig tisztelettel és elismerően nyilatkozott.

A pálya szélén rohangálás jobb napokon sem maradhatott el a német edzőtől, bár ekkor jobbára magasba emelt karokkal, széles mosollyal az arcán tette mindezt. Egy Norwich elleni gól után képes volt annyira megfeledkezni önmagáról, hogy a játékoskupac közepére keveredve, a nagy örömködés közben felszakadt a szája és eltört a szemüvege.

A sorsdöntő pillanatokban pedig nem riadt vissza attól, hogy egy jó viccet elsüssön. Így volt ez 2018 novemberében, amikor Kloppékra kulcsfontosságú mérkőzés várt Párizsban, a Parc des Princes arénában. Ha a Liverpool győz, bebiztosítja továbbjutását a Bajnokok Ligája halálcsoportjából, a Paris Saint-Germain veresége esetén viszont búcsút inthet az egyenes kieséses szakasznak. A meccset megelőző sajtótájékoztatón egy újságírói kérdés után Klopp éppen a francia tolmácsot hallgatta, amikor a férfi hang hallatán elmosolyodott, majd megjegyezte: „Amúgy nagyon erotikus ez a hang. A tolmács. Gratulálok! Kérem még egyszer”. Annak ellenére, hogy a Liverpool ezt a mérkőzést elveszítette, a BL-szezon végén mégis a „vörösök” örülhettek. Második helyen jutottak tovább a csoportból, majd egy szenzációs menetelést bemutatva – kiejtve a Bayern Münchent, a Portót és a Barcelonát – megnyerték a Tottenham elleni finálét.

Jurgen Klopp compliments translator on his ‘very erotic’ voice

Jurgen Klopp showed no signs of pressure ahead of Liverpool’s huge Champions League clash with Paris Saint-Germain after he was soothed by his French translator’s voice during a pre-match press conference. The Liverpool manager complimented the man in his ear for having a ‘very erotic voice’ as he listened to translations from French journalists.

Klopp, az egyszemélyes márka

Jürgen Kloppot nem csupán az egyénisége, de a külseje is megkülönbözteti a többi edzőtől. Persze másoknak is vannak manírjai, gondoljunk csak Carlo Ancelotti felhúzott szemöldökére, vagy Pep Guardiola elegáns öltözködési stílusára, de egyikük sem olyan karakteres, mint Klopp, akinek az arcával kiplakátolták Liverpoolt. A német annak ellenére tudta megőrizni karizmáját, hogy az évek során jelentős változásokon esett át. Amikor Klopp 2015-ben megérkezett a Mersey-partjára, divatos szemüvege volt legfőbb védjegye, ám 2021-ben úgy döntött, megcsináltatja a szemét, búcsút intve az okulárénak.

Plakáton is búcsút vesznek Jürgen Klopptól Liverpoolban

Darren Staples / AFP

Néhány évvel korábban fogászati beavatkozáson vett részt, ahol a néhol csálé, sárguló fogsorára koronát rakatott, amely után bármelyik szájápolási-reklám hiteles arcává válhatott volna. És ott van persze a baseball-sapka, ami nélkül ma már nem tudnánk elképzelni, de 2018 előtt ritka kiegészítőnek számított a ruhatárában. Öltözködése mindig sportos, gyakorlatilag sosem látni öltönyben (kivétel a 2016-os angol Ligakupa-döntő). Egy kényelmes sportcipő, amit egy melegítőszettel visel, hidegebb időben kiegészítve az ikonikus fekete pufidzsekijével.

„Ha három rövid szóval kellene összefoglalnom, akkor hiteles, humoros és szerethető” – mondja róla Ged Colleypriest, az Underdog sportmarketing cég alapítója az Athleticnek. – „Ezek a tényezők, amik fenntartják a jó viszonyát a szurkolókkal, a médiával és a márkákkal egyaránt”. Mindamellett, hogy Jürgen Klopp korunk egyik legnagyobb edzője, a reklámszakmában is egészen magas szintekre jutott. Reklámarca volt az Erdinger német sörnek, barkács- és építőipari cégeknek (Metylan, Fischer), a Peloton fitneszmárkának, pénzügyi szolgáltatóknak (VR-Bank, Deutsche Vermogensberatung), a Snickers csokoládénak, autóipari cégeknek (Opel, Seat) és több sportszergyártóknak (Puma, New Balance, Adidas) is.

A karizmájával megvette a tulajdonosokat, majd az egész csapatot

Öt hónappal azután, hogy elhagyta a Borussia Dortmund csapatát, 2015. októberében New Yorkban találkozott a Liverpool tulajdonosaival Jürgen Klopp. „Az volt a célja, hogy az emberek jól érezzék magukat. Nyilvánvalóan fontos volt számára az állás is, de emellett csak élvezte a New York-i utat. Érezni lehetett a nagy életszeretetét, amikor elbúcsúztunk” – emlékezett vissza Tom Werner, a Liverpool tulajdonosa a Kloppal való első találkozásukra. – „Leültünk más edzőkkel is tárgyalni, de ő rendkívül karizmatikus volt. Bármelyik nagy cég vezérigazgatója lehetne. Rendelkezik azzal a figyelemreméltó képességgel, hogy motiválni tudja az embereket.”

Egy héttel később, 2015. október 8-án Jürgen Klopp három évre szóló szerződést írt alá a Liverpoolhoz. Már az első pillanatokban tudta, hogy nem lesz könnyű dolga, mert egy dolog nagyon hiányzott a játékosaiból: az önbizalom. Persze ez nem csoda, a Liverpool a szezon első nyolc mérkőzésén 12 pontot gyűjtött, amivel a 10. helyen állt a tabellán. 2006 óta mindössze egy Ligakupa-győzelemre futotta a csapat erejéből, és ugyan a 2013–2014-es szezonban karnyújtásnyira voltak a bajnoki címtől, de az ominózus Chelsea elleni mérkőzésen Steven Gerrard elcsúszott, a Liverpool pedig lecsúszott a trófeáról.

Klopp és a csapat első találkozására a melwoodi edzőközpontban, annak is az egyik sajtószobájában került sor. Mindössze négy szót írt fel a mellette lévő táblára, ez azonban nagyban meghatározta a következő kilenc évet.

  • T – Terrible
  • E – Enthusiastic
  • A – Ambitious
  • M – Mentally-strong machines

Szabad fordításban mindez annyit tesz, hogy terrible – borzalmas, enthusiastic – lelkes, ambitious – ambiciózus és mentally-strong machines – mentálisan erős gépezet, az ebből kirajzolódó „T.E.A.M.” szó pedig a csapatot jelenti. „Borzalmasan” – így fogja magát érezni minden egyes csapat, amely a Liverpool ellen pályára lép – magyarázta Klopp a játékosainak. Az ő fejében már ekkor összeállt a kép, miképp érhető ez el, viszont azt is érezte, hogy a szurkolók nem állnak ott a csapat mögött, a sikerhez viszont mindenkire szüksége volt. Az első lépést a játékosoknak kellett megtenni, így Klopp azt találta ki egy West Brom elleni, kínkeservesen kiszenvedett 1–1-es döntetlen után, hogy az egész csapat kézenfogva álljon ki a szurkolók elé és köszönje meg a buzdítást.

Klopp elképzelése bevált, aminek első valódi visszaigazolása a 2016-os, Dortmund elleni visszavágó volt az Európa-liga negyeddöntőjében. Mindössze 25 perccel a mérkőzés vége előtt összesítéseben 4–2-es hátrányban voltak a „vörösök”, ám a hazai közönség belehajszolta őket a győzelembe. Philippe Coutinho, Mamadou Sakho és Dejan Lovren góljaival a Liverpool fordítani tudott, 4–3-ra győzött, így 5–4-es összesítéssel jutott tovább az elődöntőbe. A finálét végül 3–1-re a Sevilla nyerte, de ez volt Jürgen Klopp első nemzetközi döntője a Liverpool kispadján. A csapat az angol Ligakupában is ezüstérmet szerzett, miután a döntőben a nagy rivális Manchester Cityvel szemben alulmaradt.

A Liverpool játékosai megköszönik a szurkolók támogatását a Borussia Dortmund elleni Európa-liga visszavágón 2016. április 14-én

OLI SCARFF / AFP

„Csapatként visszatérünk, mert itt a helyünk”

Drámai a hangulat a Liverpool öltözőjében, potyognak a játékosok könnyei, Loris Karius, a csapat akkori kapusa pedig tenyerébe temeti az arcát. Az ő két kapitális hibája is hozzájárult ahhoz, hogy a Bajnokok Ligája 2018-as kijevi fináléját a Real Madrid nyerte meg 3–1-re. „Nem ez a vereség fog meghatározni minket. Csapatként visszatérünk ide, mert itt a helyünk” – állt ki játékosai elé Jürgen Klopp a mérkőzés után. A csalódottság ekkor még érezhető volt a hangjában, de néhány óra múlva már nyoma sem volt, köszönhetően a jelentős mennyiségű sörnek, amelybe szomorúságát igyekezett belefojtani. A hajnali órákban már arról énekeltek dalokat barátaival, hogy hiába volt szerencséje a Madridnak a döntőben, a Liverpool hazahozza a trófeát.

Mit ad Isten, egy évvel később a madridi Wanda Metropolitano Stadion adott otthont a Bajnokok Ligája döntőjének, ahol a Liverpool és a Tottenham csapott össze egymással. A finálét a „vörösök” nyerték 2–0-ra Mohamed Szalah és Divock Origi góljaival, begyűjtve ezzel a klub hatodik BL-trófeáját. A Premier League elsőséghez is rendkívül közel állt Jürgen Klopp együttese, ám a 97 pont sem volt elég az üdvösséghez, a Manchester City ugyanis egy ponttal többet gyűjtött. A madridi finálé ennek ellenére az az este volt, amely a Liverpoolt újra a legjobbak közé emelte, oda, ahová valók. Egyben megmutatta Jürgen Klopp egyik legnagyobb erősségét, a motivációs képességét.

Jürgen Klopp, kezében a Bajnokok Ligája trófeával, ünnepli csapata BL győzelmét Liverpoolban, 2019 június 2-án.

Oli SCARFF / AFP

A hőn áhított angol bajnoki aranyra se kellett már sokat várni, 2020-ban, harminc év szünet után a Premier League-et ismét a Liverpool nyerte meg, megszerezve ezzel a klub 19. bajnoki címét. A 2021/2022-es szezonban az FA-kupát és az angol Ligakupát, majd egy évre rá az angol Szuperkupát nyerték meg a „vörösök”.

Csalódás-e Klopp utolsó szezonja?

Jürgen Klopp január 26-án jelentette be, hogy távozik a Liverpooltól. A csapat ekkor 5 pont előnnyel vezette a tabellát a Manchester City előtt. Szinte napra pontosan egy hónappal később, február 25-én a „vörösök” megnyerték az angol Ligakupát, miután a Wembley Stadionban hosszabbítás után 1–0-ra legyőzték a Chelsea csapatát. Minden jel arra utalt, hogy akár négy trófeával is zárhatja a szezont a liverpooli együttes, ám tavasszal valami megtört.

Március 17-én drámai csatát hozott az ősi rivális Manchester United elleni FA-kupa negyeddöntő, ahol a rendes játékidő utolsó perceiben egyenlítettek a „vörös ördögök”, majd a hosszabbításban megnyerték a meccset, ezzel kiejtve Kloppékat. Néhány héttel később az Európa-ligában is nagy pofonba szaladt bele a Liverpool, miután Olaszországban 3–0-s vereséget szenvedett az Atalanta ellen. A visszavágón ugyan győzött az angol klub, de ez sem volt elég a továbbjutáshoz. Végül a bajnoki címnek is kénytelenek voltak búcsút inteni, a Premier League hajrájában érthetetlen pontvesztésekbe szaladt bele a csapat, teljesen kiírva magát az aranyéremért folytatott küzdelemből.

A bajnokság kezdete előtt a bukmékerek 10 százalék esélyt adtak az erősen újjáalakuló Liverpool bajnoki címének. Teljesen kicserélődött a csapat középpályája, és olyan játékosok pótlását kellett megoldani, mint a csapatkapitány Jordan Henderson, Fabinho, vagy James Milner. Kloppék a fiatalítás mellett tették le a voksukat és leigazolták Alexis MacAllistert, Szoboszlai Dominiket, Endó Vatarut és Ryan Gravenberchet is. A folyamatos sérülések miatt az újonnan igazolt fiatal játékosok mellett a klub akadémiájáról kikerült tehetségekre is nagyobb nyomás nehezedett, amit tavasszal már nem bírt el a csapat. A Liverpool a 2023–2024-es szezont egy angol Ligakupa győzelemmel és egy Premier League bronzéremmel zárta, méltó módon búcsúztatva Jürgen Kloppot és egy stabil alapot teremtve Arne Slotnak.

Írta a HVG

A Egy nagy korszak véget ért, Jürgen Klopp elbúcsúzott a Liverpooltól bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.