Először rendeztek hazánkban UCI-kategóriás cyclo-cross versenyt

November 11-én szombaton a Cyclo-cross Magyar Kupa harmadik fordulóját bonyolították a debreceni VeloParkban, míg másnap hazánk történetének első UCI C2-es kategóriájú terepkerékpáros versenyét rendezték.

A szervezők mindent megtettek, hogy a pálya nyomvonala megfeleljen a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elvárásainak, így homokágyból, vizesárokból és rámpákból sem volt hiány, mondhatni, hogy egy igencsak nehéz kört alakítottak ki.

A délelőtti program a mini pályán a kilenc éven aluli lányok és fiúk futamával vette kezdetét. Előbbiben Storcz-Nagy Luca (Superior Racing Team), míg utóbbiban Tisza Zoel Zsombor (FTC) bizonyult a legerősebbnek.

A második rajtban az úgynevezett „kis pályán” a tizenegy és a tizenhárom éven aluliaké volt a főszerep. A WU11-es lányoknál Hegedűs Helga (Cube-Csömör) sikerét hozta a csatározás, az U11-es fiúknál pedig Mády Áron (DVTK Cycling Team) győzött. WU13-ban Nagy Tünde Lilla (Delta MTB Sopron) aratott magabiztos győzelmet, míg a fiúknál Honti Tamás (Delta MTB Sopron) volt a legügyesebb.

A következő futamban a tizenöt és a tizenhét éven aluliak következtek, immáron a teljes körön. Az abszolút győzelmet az U17-es Gyetkó Dániel (DSI Cycling Team) szerezte meg, miközben U15-ben csapattársa Kovács Béla (DSI Cycling Team) diadalmaskodott. WU15-ben Lasánszki Sára (Kis-Galya KSE), WU17-ben pedig Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő SE) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A Magyar Kupa a Master futamokkal zárult, ahol Master 1-ben Soós Tamás Gábor (Kőbánya Cycling Team), Master 2-ben Burgermeister Balázs (Cube-Csömör), Master 3-ban Kiss Attila (CoffeeRide SE), Master 4-ben Hajagos István (Hírös ESC), míg a Master hölgyeknél Kriston Judit (Footstrong SE) emelhette magasba a karjait.

Másnapra az egész estés eső megtette a hatását, a nemzetközi kategóriás versenyre, amelyen a junior lányok és fiúk, valamint az elit nők és férfiak már UCI pontokért küzdöttek, még inkább nehezedtek a körülmények.

Az ifjúsági korú lányok futamát a szlovák Dorota Vojtiskova (Climberg Sport Team) nyerte Bruchner Regina (GreenZone ZKSE) és Mudra Málna (Green Riders) előtt, de a negyedikként célba érő Kiss Viktória (FTC) is UCI pontokat szerzett.

A junior fiúknál hármas szlovák siker született Tobias Hajkovsky (Szlovákia), Samuel Fedor (SK Zeleziarne Podbrezova) és Jakub Benca (Szlovákia) révén. A legjobb magyar a negyedik helyen érkező Kiss Benedek (Superior Racing Team) lett, de az ötödik Zsembery Boldizsárnak (Superior Racing Team), a hatodik Pakot Andrásnak (Kőbánya Cycling Team), a kilencedik Grósz Gergőnek (Szingó SE) és a tizedik Kiss Vince Dánielnek (Bike Zone Gödöllő SE) is összejött a pontszerzés.

Az elit nőknél a belgák uralták a futamot, a dobogó mindhárom fokát kisajátítva. Suzanne Verhoven (De Ceuster-Bonache CT) lett az első, Lara Defour (Cycling Team Jade-LDL) a második, míg Audrey de Keersmaker (De Cuester-Bonache CT) zárt harmadikként. Ami a magyarokat illeti, Schmidel Regina (Cube-Csömör) az előkelő ötödik helyen végzett, Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) hatodik, Leányvári Sára (Cube-Csömör) hetedik, Punk Adrienn (Joyride WCT) pedig nyolcadik lett.

Az elit férfiaknál ugyancsak belga sikernek tapsolhatott a nagyérdemű, miután Ferre Geeraerts (Yong Cycling Talent Demer en Dijle) magabiztos előnnyel nyerte a viadalt a lengyel Ksawier Garnek (UKS Krupinski Suszec) és a szlovák Simon Vozar (SK Zeleziarne Podbrezova) kettősét maga mögé utasítva. A legjobb magyar Valent Márk (Epronex-Hungary Cycling Team) lett, de az ötödik Endrédi Máté (GreenZone ZKSE), a hetedik Darányi Bence (Buruczki Training System) és a kilencedik Sylvester Balázs (Cube-Csömör) is világranglista pontokkal gazdagodott.

A Magyar Kupa soron következő, negyedik fordulóját december 3-án, Iszkaszentgyörgyön rendezik.

EREDMÉNY

2023szo11novEgész napVELOPARK DEBRECEN CX MAGYAR KUPAIII. fordulóVeloPark DebrecenSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Magyar Kupa

2023vas12novEgész napVeloPark Debrecen Grand PrixDEBRECEN – VELOPARKSzakágCyclo-crossKategóriaUCI C2

Magyar Kerékpáros Szövetség