Fantasztikus versenyzéssel ezüstérmes Takács Zsombor az Eb-n!

November 3. és 5. között a franciaországi Pont-Cháteau adott otthont a Cyclo-cross Európa-bajnokságnak, ahol a junior lányoknál Bruchner Reginának, míg a fiúknál Takács Zsombornak és Vas Barnabásnak szoríthattunk. A Pays de la Loire régió szívében található kisváros nem volt ismeretlen a terepkerékpáros szakág szerelmesei számára, hiszen 1989-ben és 2004-ben világbajnokságot, 2005-ben és 2016-ban pedig Eb-t rendeztek itt.

A kerekesekre egy három kilométeres, körönként 100 méternyi szintet tartogató, füves és aszfaltozott részekkel, valamint három komolynak mondható lépcsősorral nehezített nyomvonal várt.
Ami az esélyeket illette, az ifjúsági korú lányoknál a francia Célia Gery, a brit Cat Ferguson, valamint az ugyancsak brit Imogen Wolff csatájára volt kilátás, míg a fiúknál Takács Zsombornak és Vas Barnabásnak is megvolt arra az esélye, hogy odaérjen a dobogóra. Mellettük talán a francia Aubin Sparfel volt az, aki abszolút kiemelkedett a mezőnyből.

Célia Gery esélyeshez méltóan már a lányok ötkörös futamának elején meglépett, olyannyira, hogy nem is tudták utolérni, így igazolva a papírformát, megnyerte a viadalt. Mögötte a a brit Cat Ferguson lett a második, míg a szlovák Viktória Chladonová a harmadik. Bruchner Regina végig remekül küzdve az előkelő 12. (+ 3:14) helyen ért célba.

Embed from Getty Images

Az ifjúsági korú fiúk már hat kört abszolváltak. A rajtot követően az első kanyarban egy bukás okozott némi riadalmat, a francia Aubin Sparfel pedig ezt kihasználva az élre tört. Három francia és egy olasz kerekes tekert ekkor a spiccen, hozzájuk csatlakozott nem sokkal később a két magyar, Takács Zsombor és Vas Barnabás.

Nem sokkal később Takács Zsombor kezdte el rángatni az élmezőnyt, aki Sparfelen kívül szép lassan mindenkit leszakított. Az Európa-bajnoki cím sorsa végül sprintben dőlt el, amit a francia fiú bírt jobban, a magyar tehetség így ezüstérmes lett, míg Vas Barnabás a kiváló 5. (+ 30 mp) helyet szerezte meg.

Embed from Getty Images

EREDMÉNYEK

Magyar Kerékpáros Szövetség