Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát

MH/MTI
2023. december 7. csütörtök. 22:22

„A mester szó olyan életművet takar, amely előtt fejet kell hajtani. Sportolók jönnek-mennek, az edző marad. Generációkat nevelnek, generációkkal szerettetik meg a sportot. Ők nemcsak edzők, hanem példaképek is, példát mutattak, hogy mit jelent a magyar sport szolgálata” – mondta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a MET csütörtök délutáni ünnepségén Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Megemlítette, hogy kezdeményezték a sporttörvény módosítását, melyben indítványozzák, hogy a jelenleg civil szervezetként működő MET a jövőben köztestületként láthassa el feladatait, ezzel is szintet lépve a magyar sportélet szervezetei között. Schmidt Gábor köszönetet mondott egykori edzőjének, Simon Miklósnak, aki tízéves korában a kezébe adta a kajaklapátot.

Sterbenz Tamás, a házigazda TF rektora arról beszélt, hogy a magyar sport bölcsője a TF, amely eddig is megalapozta a magyar sportsikereket.

„A mesterré válást csak a nagy mesterektől lehet elsajátítani, és a mesteredzők csak személyes kapcsolat útján tudják tudásukat átadni tanítványaiknak és más edzőknek. Célunk, hogy a TF a világ elsőszámú edzőképző központja legyen” – fogalmazott Sterbenz Tamás.

Molnár Zoltán MET-elnök azt mondta, hogy 1993-ban az edzői hivatás becsülete leértékelődött, ám néhány szakember összefogott, hogy visszaszerezze azt. Megalakult a MET, amely azóta a magyar sportélet meghatározó részévé vált, harminc éve áll a magyar edzők szolgálatában. Az elnök felidézte a mérföldköveket, a különböző edzői programokat, kiemelve az idén indult nevelőedzői programot. Jelenleg több mint 2000 edző veszi igénybe a MET képzési rendszerét.

„A bajnokok méltó elismerést kapnak, de a sikernek másik részese is van, az edző, a mester, kettejük együttműködése nélkül nincs siker. A sportvilág a régi adósságát törleszti a mesteredzők falának létrehozásával” – mondta Molnár Zoltán.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a mesteredzői cím nem jár anyagi juttatással, de az egyik legnagyobb szakmai elismerés.

„Az edzői munkának lépést kell tartania az átalakuló társadalmi folyamatokkal és a tudomány fejlődésével is” – mondta Mocsai Lajos, aki megemlítette, hogy a csaknem 700 mesteredzőből mintegy 250 ma is él. Az elhunytak emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a megjelentek.

„Az edző egy személy a sok közül a sportban, de mégis a legfontosabb személy, mert mindig ott kell, hogy legyen a tanítványa mellett” – hangsúlyozta Fábián László MOB-főtitkár, majd megemlékezett néhány edzőlegendáról, köztük a MET korábbi elnökéről, Ormai Lászlóról.

Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a nemzet sportolója elmondta, amikor az elhunyt mesterekre emlékeztek, ő egykori edzőjére, Szőcs Bertalanra gondolt, majd arról beszélt, hogy ma Magyarországon negyvenezer edző dolgozik.

„Edzőnek lenni hivatás, küldetés, belső késztetés. A mesterséges intelligencia nem válthatja ki az edzők munkáját, az edző az édesapánk, a pszichológusunk, a pedagógusunk, egyszerre minden” – hangsúlyozta Schmitt Pál.

A kitüntetések átadása után felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát.

Írta a Magyar Hírlap