Garát Zsombor: ez egy olyan kompetitív környezet, hogy bármelyik nap kirakhatnak

MH/MTI
2023. november 2. csütörtök. 9:21

„Nagyon elégedett és hálás vagyok azért, hogy sikerült elérnem a célomat és aláírtam az ECHL-ben. Viszont már előzetesen is tisztában voltam vele: ez egy olyan kompetitív környezet, hogy bármelyik nap kirakhatnak, attól függetlenül, van-e szerződése az embernek” – mondta Garát. Hozzátette: teljesen újoncnak számít, mivel az Erste Ligát ott nem veszik figyelembe, a szlovák ligában pedig nincs elég meccse ahhoz, hogy „idős játékosnak minősítsék”, elmondása szerint mégis vezető szerepet szánnak neki, és ha továbbra is úgy tud teljesíteni, ahogy eddig, akkor meg tud majd felelni az elvárásoknak.

Garát eddigi négy mérkőzésén két gólpasszt jegyzett, de szerinte 10-15 találkozóig nem érdemes a statisztikáról beszélgetni, mindenesetre szeretne 36 pont körüli teljesítményt produkálni az alapszakaszban, vagy akár ennél is többet.
„Megvoltak a lehetőségeim és jó lett volna, ha már túl tudok lenni az első gólomon, de igyekszem ezt nem nyomásként kezelni, hanem egy építkezési folyamatként felfogni, mert idővel az is össze fog jönni” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy ha nagyon optimistán gondolkodik, akkor pár hónap alatt eljuthat az AHL-be, de a realitás talaján maradva szeretne kiegyensúlyozottan játszani, hogy a szezon végén a Worcester Railersnek ne legyen oka „megszabadulni tőle”.

Garát azt is megemlítette, bár előzetesen úgy gondolta, átlátja az amerikai rendszert az ismerősei információi alapján, de mióta megérkezett, rájött: még mindig sok elképzelése irrelevánsnak bizonyul a gyakorlatban.
„Bízom benne, hogy idővel fel lehet jutni az AHL-be, ez már jó pár itt kint játszó magyarnak sikerült is, és azt gondolom, hogy ennek reálisnak kell lennie a közeljövőben. Az NHL meg egy nagyon nagy célja az egész magyar hokinak, így természetesen nekem is, reméljük sikerül ezt majd mihamarabb áttörni” – hangsúlyozta a Budapest JA korábbi játékosa.

Az idei világbajnokságon a válogatottat erősítő Garát ezúttal nem kapott meghívót a Sárközy Tamás Emléktornára Don MacAdam újonnan kinevezett szövetségi kapitány keretébe, emiatt azonban nincs rossz érzése, mivel véleménye szerint a nemzeti együttesnek jót tesz, ha nagyobb a merítési lehetőség.
„A szezonom nem áll le és valószínűleg ezzel tisztában voltak, mivel Don korábban érdekelt volt az ECHL-ben. Valószínűleg nem is tudnék elmenni novemberben, szóval semmilyen szempontból sem érzek sértettséget, és remélem elkezd majd összeérni a csapat, mert februárban fontos megmérettetés lesz” – utalt ezzel a február 8. és 11. között Székesfehérváron sorra kerülő téli olimpiai kvalifikációs tornára.

Garát megjegyezte, hogy az alapszakasz után – abban az esetben, ha beválogatják – csak akkor bízhat a világbajnoki szereplésben, ha csapata nem jut be az ECHL rájátszásába, de azért „nem szorít maguk ellen”.

Írta a Magyar Hírlap