Három újonc a vb keretben

Október 4-én kezdődik a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnoksága, amelyen a Berki Krisztián, Vecsernyés Dávid, Ryan Sheppard, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Csorvási Soma (tartalék) összeállítású férfi válogatott vesz részt. A férfiak – csakúgy, mint a női együttes – szombaton reggel utazik Stuttgartba.

Puskás Jenő szakmai vezető tájékoztatása szerint az indulás előtt a férfiak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián kivételével egy utolsó szólításon vesznek részt, amelyet csütörtökön 13:00 órától tartanak a Tornacsarnokban, majd szombaton reggel mennek Ferihegyről a megmérettetés helyszínére. A szólításon a nyújtón Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid is bemutatkozik.

A férfi csapat első edzése szeptember 29-én (vasárnap) lesz Stuttgartban, a pódiumedzésen pedig október 2-án 13:00-16:00 között mutatják be gyakorlataikat. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) versenykiírása szerint a magyar férfi válogatott október 6-án, a férfi selejtezők második napján lép a szerekhez, 13:00 órától. Az is biztossá vált, hogy a magyar együttes a második csoportban, ugrással kezd, és a csütörtöki budapesti szólításon ugyanebben a sorrendben mutatják be a gyakorlatokat. Csakúgy, mint a hölgyeknél, a férfiaknál is az 5/4/3 szisztéma érvényesül, vagyis az öt versenyzőből 4 megy fel a szerre, és a 3 legjobb gyakorlat számít a végelszámolásnál a csapatban.

A stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságot október 4-13. között tartják, ahol csapatban, egyéni összetettben és szerenként is lehet olimpiai kvótát szerezni. Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára az olimpiai kvótaszerzés kapcsán elmondta: a nőkhöz hasonlóan  a férfiaknál is a 2018-as vb-n már 3 csapat szerzett kvalifikációt, így most további 9 együttes kaphat kvótát a selejtezőben elért helyezések alapján, természetesen a már 3 kvótás országot kiveszik a rangsorolásból. Az egyéni összetettben a férfiaknál 12 kvótát (országonként csak egyet) lehet megszerezni a selejtezőben elért eredmények alapján, de itt is kiveszik a már kvótás 12 nemzet versenyzőit. A szerenkénti fináléban az első három helyezett automatikusan ott lehet Tokióban. A sorból itt is kikerülnek a 12 csapattal kvalifikálódott versenyzők és az egyéni összetett alapján kvótások is, vagyis akár a finálé 8. helyezettje is begyűjthet egy kvalifikációt. Ha a döntő mind a 8 versenyzője rendelkezik már kvótával, akkor az egyéni összetettre száll tovább a kvalifikáció lehetősége.

Puskás Jenő, férfi szakmai igazgató: A sorozatos sérülések miatt nehezebben állt össze a csapat, három újonccal utazunk ki. Mészáros Krisztofer és Tomcsányi Benedek ráadásul idén még ifi korú, és a tartalék Csorvási Somának ez lesz az első felnőtt vb-je. A cél, hogy a csapat tisztességesen helytálljon és rontás nélküli gyakorlatokat mutasson be. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából úgy vélem, Ryan Sheppardnak egyéni összetettben lehet esélye a kvótára, míg szerenkénti szempontból Berki Krisztián lólengésben, Vecsernyés Dávid pedig nyújtón jöhet szóba.

Részletes program, olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Stuttgart:

Szeptember 28. – indulás Liszt Ferenc Repülőtér 2A, 8.45 (találkozó: 6.45)

Október 1.- pódiumedzés (nők) – magyarok 18:00-20:00

Október 2. – pódiumedzés (férfiak) – magyarok 13:00-16:00

Október 4. – selejtezők, 1. nap (nők)

Október 5. – selejtezők, 2. nap (nők) – magyarok 18:00-tól

Október 6. – selejtezők, 3. nap (férfiak) – magyarok 13:00-tól

Október 7. – selejtezők, 4. nap (férfiak)

Október 8. – női csapatverseny, döntő

Október 9. – férfi csapatverseny, döntő

Október 10. – női egyéni összetett döntő

Október 11. – férfi egyéni összetett döntő

Október 12. – szerenkénti döntők, 1. nap

Október 13. – szerenkénti döntők, 2. nap

Október 14. – hazaérkezés, Liszt Ferenc Repülőtér, 8.00

The post Három újonc a vb keretben appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .