Havazás és fagypontközeli hőmérséklet a Girón: elhalasztották a rajtot, és módosították az útvonalat

A versenyzők és a csapatok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem indulnak neki a Giro d’Italia 16., Livigno és Monta Pana közötti szakaszának, amennyiben a szervezők nem változtatnak az útvonalon, az előrejelzések szerint ugyanis az Umbrail-hágónál havazás, havas eső várta volna őket – írja a Cyclingnews.

Hétfőn a versenyt szervező RCS Sport, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI), valamint a csapatok képviselői megbeszélés tartottak arról, mit lehet tenni a versenyzők biztonságának szavatolása érdekében, majd az RCS Sport bejelentette: ha az időjárás megfelelő lesz, lehetővé teszik, hogy a kísérő autókból megfelelő öltözetet adhassanak át a versenyzőknek, akik egy kijelölt helyen három percre megállhatnak és átöltözhetnek.

A profi kerékpárosokat tömörítő nemzetközi szervezet (CPA) szerint azonban ezek az elképzelések nem felelnek meg a UCI szabályzatában szereplő, az extrém időjárási viszonyokra vonatkozó irányelveknek, illetve egyéb szempontból is problémásnak tartják, hiszen ez a verseny számukra nem arról szól, hogy „2498 méteres magasságban, kétfokos hidegben, hóesésben, az út mellett kell átöltözniük, majd folytatniuk” a tekerést.

Annak ellenére, hogy az időjárási viszonyok nem volt kedvezők, kedden reggel még mindig nagy volt a bizonytalanság, nem lehetett tudni, hogy törlik-e vagy módosítják a szakaszt, akadtak versenyzők, akik így is megjelentek a livignói rajtnál.

Az összetettben jelenleg vezető szlovén versenyző, Tadej Pogacar a Eurosportnak egy esernyőt szorongatva elmondta, hogy bizonyos magasság felett már valószínűsíthető, hogy hó fedi az utakat, ez pedig különösen lejtőn haladva jelentene veszélyt rájuk. Hozzátette: ha azt mondják neki, hogy rajthoz kell állnia, akkor rajthoz áll, és nem ez lenne az első eset, hogy hidegben, hóban kellene kerékpározniuk, a körülmények azonban nem ideálisak.

A rendezők végül úgy határoztak, hogy a mezőny az eredeti tervek szerint elindul Livignóból, de a Munt La Schera alagút előtt a versenyzők autóba szállnak, csak a Passo dello Stelvio hágónál ülnek ismét nyeregbe, és ott lesz az igazi rajt.

A Giro egyetlen magyar indulója, Valter Attila a 27. helyről várja a folytatást.

Összetett – eredmények

1. Tadej Pogacar (Szlovákia) – 56:11:42
2. Geraint Thomas (Nagy-Britannia) – 56:18:23
3. Daniel Felipe Martinez (Kolumbia) – 56:18:38

Kiemelt kép: Stefan de Bod, Lilian Calmejane és Francisco Munoz Llana a 107. Giro d’Italia 4. szakaszán 2024. május 7-én.

Írta a HVG

A Havazás és fagypontközeli hőmérséklet a Girón: elhalasztották a rajtot, és módosították az útvonalat bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.