Hungaroringi krónika

27 futam, három sorozat, két kategória, 23 győzelem, 7 év és számtalan meghatározó és maradandó pillanat. Magyar János számára a Hungaroring szinte hazai pályának számít, hiszen alig 10 kilométerre lakik Magyarország legnagyobb versenypályájától. Nem meglepő, hogy élete első forma autós métereit is Mogyoródon tette meg. A versenynaptárak alapján évről évre a Hungaroringen kezdődik és végződik a szezon.

Nem volt ez másként 2013-ban és 2014-ben sem. Az első két évben még Forma BMW-vel versenyezhetett az azóta többszörös bajnok autóversenyző. A két év alatt összesen 8 győzelmet zsebelt be az őrbottyáni versenyző.

2015-ben Jani mérföldkőhöz érkezett. Az 1.2-es Forma BMW helyett egy Forma 3-as Formula Master volánja mögött vágott neki az évnek. Nem titkolt vágya volt a magyar bajnoki cím, amit meg is szerzett. A végső döntés az utolsó hétvégére maradt, ahová a bajnoki pontverseny harmadik helyén érkezett az őrbottyáni versenyző. Három időmérő és három verseny várt Janira. A bajnoki címhez maximum egy második hely és két győzelem kellett. Az első futamon Jani második lett, így két győzelem kellett a bajnoki címhez. Ez meg is történt és a szezon utolsó futamán Magyar János abszolút magyar bajnok lett.

2016-ban a magyar bajnokságot kihagyta és az FIA Közép Európai Zóna Bajnokságban indult csak. A szezon folyamán egy hétvégét töltött a hungaroringen. Rögtön kezdésként. Két pole pozíciót és két győzelmet szerzett. Janinak többek között cseh, osztrák, német, olasz na és persze magyar versenyzőkkel is meg kellett küzdenie. Az első versenyen úgy tudott nyerni, hogy egy elrontott rajt után boksz utca áthajtásos büntetést kapott, ami után le tudta dolgozni a hátrányát és megszerezte a győzelmet. A második futamon egy megpördülés után visszaesett a 16. helyre, majd végig előzve a mezőnyt megszerezte az első helyet.

2017-ben újra elindult a magyar bajnokságban is. Így áprilisban és októberben is versenyezhetett a Hungaroringen. A zóna mezőnye az áprilisi hétvégén vett részt. Jani mind a két futamon második lett, ami a magyar bajnokság első helyét jelentette. Októberben a magyar bajnokság tagjaként három futam várt rá. Az őrbottyáni versenyző végül újabb abszolút bajnoki címet szerzett, ráadásul újra a Hungaroringen.

2018-ban újra az FIA Közép Európai Zóna Bajnokság és a magyar gyorsasági bajnokság győzelmeiért szállt harcba. Az előző évben megszerezte élete első az FIA által is elismert Zóna Bajnokság bajnoki címét. Ez csak újabb motivációt adott számára a Hungaroringen. Egy kategória első és egy kategória második hellyel távozott, ami a magyar elszámolásban két győzelmet jelentett. Az első futamon rögtön a rajtrács végéről kellett indulnia. Az időmérőn piros zászló miatt nem tudott mért kört futni. A versenyen 15 előzés után kategória másodikként zárt. A  hétvége második futamán gyorsabb autókkal csatázva kategória elsőként zárt.

Októberben még 3 verseny várt rá, aminek a tétje a magyar bajnoki cím volt. 2 első és egy második hellyel megvédte abszolút bajnoki címét.

Idén az FIA Közép Európai Zóna Bajnokságban és az ESET kupában szerepel. Áprilisban talán az eddigi legnagyobb hungaroringi kihívás várt rá. Jani kategóriájába soroltak egy olyan versenyzőt, aki egy tavalyi F3-as autóval versenyzik. Azonban nem ijedt meg és egy első és egy második hellyel zárt a Hungaroringi hétvégét, így holt versenyben vezette a bajnokságot.

A Zóna bajnokság már véget ért, amit meg is nyert az őrbottyáni versenyző. Azonban az ESET V4 Kupa mezőnyére még vár egy hétvége, ráadásul a Hungaroringen. Jani október 11 és 13 között szeretne újra nagyot alkotni és a közel 30 fős mezőnyben újabb sikerekre tör.

The post Hungaroringi krónika appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .