Ilyés Ferenc: Nagy, de édes teher az olimpiai kvalifikációs tornák megszervezése

MH/MTI
2024. február 6. kedd. 23:23

„Nagyon nagy dolog a kézilabda-szövetség részéről, hogy sikerült mindkét selejtezőt elhozni, köszönettel tartozunk az államtitkárságnak azért, hogy segített minket ebben, hogy tudjunk pályázni és sikeres pályázatot tudjunk leadni” – mondta az M1 aktuális csatornának Ilyés Ferenc, aki szerint a hazai pálya előnyt jelenthet, ugyanakkor reálisan kell látni a helyzetet, nehéz meccsek várhatók, mert mindegyik válogatott azért jön ide, hogy kiharcolja az ötkarikás indulást.

Az elnök úgy véli, hogy az olimpiai selejtezős helyszínek kiválasztásánál „a fantasztikus infrastruktúra” győzte meg a nemzetközi szövetséget (IHF), illetve a magyar szurkolók aktivitása, akik „mindig elkísérik a csapatot külföldre is, és hazai pályán mindig telt házat, fantasztikus hangulatot teremtenek”.

„Ez nagyon fontos nekünk is és a nemzetközi szövetségnek is” – szögezte le.

A magyar férfi válogatott március 14. és 17. között Norvégia, Portugália és Tunézia csapatával mérkőzik meg a tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban, a női együttes pedig a debreceni Főnix Csarnokban játssza majd az olimpiai selejtezőmérkőzéseit április 11. és 14. között Spanyolország, Japán és Kamerun ellen. Az első két-két helyezett csapat utazhat majd az olimpiára.

Nagy, de édes tehernek nevezte a két torna megszervezését Ilyés Ferenc, aki szerint „fantasztikus kézilabdatavasz elé nézünk”. A pályázatokat illetően úgy fogalmazott, „voltak olyan kikötések, melyek alapján ez a két helyszín felelt meg”, Budapesten pedig nem volt szabad sportcsarnok ebben az időszakban.

„Ezt a két helyszínt találtuk a legmegfelelőbbnek, és mint utóbb kiderült, ezzel a két helyszínnel sikerült is elhozni (a két selejtezőtornát)” – mondta.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a cél természetesen az olimpiai részvétel kiharcolása, de ez egyik válogatottnak sem ígérkezik könnyűnek, „ki-ki mérkőzések lesznek minden nap, a napi forma fogja eldönteni, ki nyeri az összecsapásokat”.

Legutóbb húsz éve, az athéni olimpián fordult elő, hogy minkét magyar kézilabda-válogatott ott volt a mezőnyben.

Írta a Magyar Hírlap