Itt a válasz Rio Ferdinandnak: Mezey György keményen visszavágott Szoboszlai kritizálása miatt

Apait-anyait beleadva, páros lábbal szállt bele verbálisan Szoboszlai Dominikba a minap Rio Ferdinand. A Manchester United labdarúgócsapatának Bajnokok Ligája-győztes védője szerint a Liverpool magyar középpályása egyértelműen túlértékelt, nem érdemli meg mindazt a dicséretet, amit az Anfieldre érkezése óta kapott.

Az eddig nyújtott produkciója alapján szerintem

túlértékelt játékos, nem nyújtott olyan teljesítményt, amely indokolná, hogy a Pool korábbi klasszisához, Steven Gerrardhoz hasonlítsák.

Az emberek hajlamosak túlzásba esni. Jó játékos, de igazán még nem mutatta meg, mit is tud valójában” – mondta pár napja Rio Ferdinand.

Mások értékelik a játékát

A magyar válogatott csapatkapitányát a nyáron vették meg a vörösök a német RB Leipzigtől 70 millió euróért (26,6 milliárd Ft).

Válogatottunk csapatkapitánya a Premier League-ben eddig kétszer volt eredményes, és kétszer talált a kapuba a Ligakupában. Emellett gólpasszokat adott, és a sokoldalú játéka is dicséreteket kapott.

A bajnokságot 20 forduló után három ponttal vezető csapat vezetőedzője, Jürgen Klopp is kiemelte, milyen gyorsan ment a beilleszkedése, s egyből a Liverpool alapembere lett.A korábbi liverpooli csatár, Peter Crouch például Rolls Royce-hoz hasonlította Szoboszlait. És vele ért egyet Mezey György is.

Tisztelem Rio Ferdinandot, jó focista volt, de úgy vélem, Szoboszlait mi magyarok – akiknél Puskások, Bozsikok futballoztak – tudjuk a legjobban megítélni. Az évtizedek során rengeteg zseniális labdarúgónk volt, akikhez hasonlíthatjuk őt.

Az én szemem előtt a magyar világklasszisok vannak, akikkel összevethetjük Dominikot, s nálam az ő szintjükön van.

Még fiatal, 23 éves, rengeteg meccs, győzelem és siker vár rá, aki már most végleges ítéletet mond róla, az komolytalan ember. Persze meg kell várni a kifutását, de az eddig látottak alapján a legnagyobbakkal, Lionel Messivel és Cristiano Ronaldóval tudnám összehasonlítani. Engem amúgy felvidít mindig a játéka, a pengés megoldásai most is előttem vannak. Ferdinand egy romboló futballista volt, míg Szoboszlai egy építő, alkotó játékos, akinek öröm nézni minden megmozdulását. Persze a foci azért szép, mert mindenki azt hiszi, igaza van” – mondta a Mandinernek a magyar labdarúgó-válogatottat kétszer is irányító korábbi szövetségi kapitány.

A szakkommentátor a megmondóemberről

A magyar és német bajnok Hrutka János sem ért egyet a MU korábbi védőjével.

„Nem kell foglalkoznunk Ferdinand nyilatkozatával, Angliában rengeteg ilyen megmondóember van. Természetesen véleménye mindenkinek lehet, de a számok nem neki adnak igazat. És vélekedhetünk mi bárhogyan is,

a legélesebb, legbeszédesebb kritikát mindig az edző, ebben a történetben Jürgen Klopp mondja ki, aki nagyon bízik a magyar középpályásában, s hétről hétre kezdőként számol vele.

Dominik fél év alatt bebizonyította, helye van a világ legerősebb bajnokságában a legjobbak között, ráadásul nem is epizodistaként, hanem főszereplőként a Liverpoolban” – vélekedett a Ferencváros és a Kaiserslautern egykori hátvédje.

Ferdinand zűrös ügyei

Egyébként a Saint Lucia-i és dominikai származású angol ex-futballista nem először kritizált keményen másokat. Tavaly nyáron az Arsenal védőjével, Gabriel Magalhaesszel veszekedett egy online chat-ben. Ferdinand úgy vélte, a brazil mellőzése a londoniaknál a játékos hibaérzékenységével, pontosabban a hibázásra való hajlamával függ össze. De másokat is ekézett már korábban a Vibe with Five című YouTube-műsorában. Az angol PL-ben játszó külföldi játékosok közül sokan úgy érzik, hogy Ferdinand túl erős kritikával illeti őket.

UGYANAKKOR MEG KELL JEGYEZNI, OLYKOR A SAJÁTJAIT, A MANCHESTER UNITED JÁTÉKOSAIT SEM KÍMÉLI. TAVALY TAVASSZAL PÉLDÁUL HARRY MAGUIRE-T, MARCUS RASHFORDOT ÉS LUKE SHAW-T IS ÉLESEN BÍRÁLTA.

Még korábban Phil Jonesba szállt bele, igaz, később aztán bocsánatot kért a játékos hiányosságaira tett vad megjegyzéseiért.

„Azt hiszem, Rio egy kicsit túllőtt a célon, az, amit mondott, nem volt jogos” – vélte az akkori edző, Ole Gunnar Solskjaer. Két és fél éve ezelőtt, 2021 nyárán Ferdinand arra buzdította Harry Kane-t, hogy sztrájkoljon a Tottenham Hotspurnél, ha nem engedik el máshova. Ezzel még csak az észak-londoni kékek drukkereit haragította magára, ám a 2022-es katari világbajnokság előtt már a teljes angol szurkolótábor, amikor azt nyilatkozta, hogy John Stones-t, Mason Mountot és Jack Grealish-t is ki kellene hagyni a válogatott kezdő tizenegyéből, ha sikeresen akarnak szerepelni a tornán. Anglia aztán a negyeddöntőben búcsúzott, miután 2-1-re kikapott a későbbi döntős Franciaországtól.

Objektum doboz

A legnagyobb balhéja azonban válogatottbeli csapattársával, John Terryvel volt 2022 májusában. A felek azt követően keveredtek szóváltásba, hogy Ferdinand összeállította szubjektív listáját a Premier League történetének legjobb középhátvédjeiről és Chelsea legendáját csupán az 5. helyre tette saját maga, Nemanja Vidics, Jaap Stam és Virgil van Dijk mögé. A 78-szoros válogatott Terry ezen megsértődött, és egy Insta-bejegyzéssel vágott vissza, amelyben felsorolta karrierje irigylésre méltó statisztikáit, majd kijelentette, hogy „a számok nem hazudnak”. A kékek klasszisa öt bajnoki címmel, öt FA-kupa és három Ligakupa-győzelemmel, illetve Bajnokok Ligája- és Európa-liga-elsőséggel büszkélkedhet. Erre persze reagált a MU 81-szeres válogatottja (hat bajnoki cím, két Ligakupa- és egy BL-győzelem), s megjegyezte, Terry inkább örüljön, hogy egyáltalán felkerült a listájára.

De visszakanyarodva Szoboszlaihoz, ő általában ezeknek a nyilatkozatoknak nem tulajdonít nagy jelentőséget, ha dicsérik, vagy ha éppen kritizálják. Mint ahogy az sem érdekli, ha Puskáshoz hasonlítják, mert ő a saját útját szeretné járni. És neki van igaza.

Írta a Magyar Hírlap