Jelentős szabálymódosítás jöhet a fociban

Radikálisan módosítaná a labdarúgó-meccsek lefolyását a FIFA szabályokért felelős testülete, az IFAB – írta a brit Times.

A tervek szerint bevezetnék a 10 perces büntetés lehetőségét, amelyet akkor szabhatna ki a játékvezető, ha a játékos megengedhetetlen módon reklamál. Azt a lehetséges módosítást is vizsgálják, hogy a rögbihez hasonlóan csak a csapatkapitány szólhatna a bíróhoz. Ezzel ugyanis meg lehetne akadályozni, hogy egy kényesebb szituációnál többen is körbevegyék a játékvezetőt. (Egy vizsgálat szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy valamelyik játékos ilyenkor beáll a bíró mögé, aki így nem tud „elmenekülni” az őt szemből lerohanók elől.)

Az IFAB a következő két hétben Londonban ülésezik majd, a tagok pedig egyebek mellett ezekről is egyeztetnek.

A módszert tesztelték már az amatőr ligákban, és igen hatásosnak bizonyult. Ha a FIFA tesz egy próbát az új szabályokkal, akkor várhatóan először még csak az alacsonyabb szintű profi ligákban vizsgálja majd a rendszert.

A jelenséggel azért kell kezdeni valamit mindenképpen, mert statisztikák szerint egyre több játékvezető hagyja abba a bíráskodást azért, mert fél a bántalmazástól.

Írta a Magyar Hírlap