Józanító pofon vagy realitás, amit Marco Rossi mondott a válogatott Európa-bajnoki esélyeiről?

Ha jól szerepelünk, a harmadik helyen továbbjuthatunk az erősorrend szerint, de ha a játékosok minőségét nézzük, akkor még lehet, hogy a skótok is jobbak nálunk. De a mi tapasztalatunk az, hogy bármi lehetséges a futballban. Azon múlik, hogy megyünk fel a pályára” – mondta az M4 Sportnak adott interjúban Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Eb-esélyekről.

Rossi szavai egy kisebb pofonnal érhetnek fel a mostanság győzelmekhez szokott magyar szurkolóknak, másfelől viszont nehéz lenne tagadni, hiába az egyenes ági kijutás a nyári kontinensviadalra, a papírforma nem a mieink mellett szól. A magyar csapat aktuális formájáról nemrég már írtunk, most viszont a keret ismeretében nézzük meg, mit várhatunk a soron következő két felkészülési mérkőzésen és az Eb-csoportmeccseken.

A csapategység mindenekfelett

A szövetségi kapitány a Törökország és Koszovó ellen megnyert felkészülési mérkőzések után már jelezte, nem tervezi jelentősen átalakítani a keretet, már csak azért sem, mert senkitől sem látott olyan kiugró teljesítményt, ami válogatott meghívót érne. Az olasz mester ennek ellenére tartogatott néhány meglepetést, amikor kedden bejelentette a nyári Európa-bajnokságra maximálisan nevezhető 26 játékost és az öt tartalék játékost.

A névsort böngészve rögtön a kapusposzton egy meglepő nevet olvashatunk, hiszen a tavasszal remekül védő Tóth Balázst, a Fehérvár FC játékosát csak a tartalékokhoz nevezte Rossi, Szappanos Péter, a Paks kapusa viszont ott van a legjobb 26 játékos között. Ezt a döntést Rossi külön megmagyarázta. Szappanossal egyértelműen harmadik számú kapusként számol az olasz mester, ezzel a paksi játékos is tisztában van, a jelenlétére viszont nagy szükség van a csapatnál, hiszen „a sportszakmai teljesítményén túl kulcsembere volt a közösségnek, hatalmas szerepe volt a csapategység kialakításában”.

Szappanos Péter, a Paksi FC kapusa véd az FTC–Paksi FC mérkőzésen 2024. április 7-én

MTI / Hegedüs Róbert

Talán nem tűnik annyira lényeges szempontnak, de ez valóban kulcstényező lehet a válogatott sikerességét tekintve. Elég csak visszagondolnunk Szoboszlai Dominik szavaira, aki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Egyenesen Liverpoolból című rövidfilmjében beszélt róla, „bármelyik emberrel beszélgettem, semelyik válogatottban nem olyan jó a közösség, mint nálunk”.

A közösség ereje már bizonyított: a magyar válogatott immáron 14 mérkőzés, 2022 szeptembere óta nem talált legyőzőre.

Fiola és Lang sérülésük ellenére is ott vannak a keretben

A válogatottban nyújtott teljesítményük alapján nem kérdés, de nemrégiben elszenvedett sérüléseiket tekintve valamelyest meglepő, hogy Fiola Attila és Lang Ádám is ott van a 26 fős keretben. Fiola május elején, a Fehérvár edzésén szenvedett súlyos vállsérülést, Lang pedig szintén egy edzésen sérült meg, a lábközépcsontja tört el az Ominia Nicosia egyik tréningjén. A behívásukra Rossi egyszerű és logikus választ adott:

  • a jelenlegi információk szerint hamarosan egészségesek lesznek,
  • az edzőtábor remek lehetőséget biztosít a szövetségi kapitány számára, hogy meggyőződjön a két játékos formájáról, és ha szükséges, az Írország elleni mérkőzésig még bőven van ideje változtatni.

Régi-új nevek a 26-os keretben

Marco Rossi a márciusi kerettagok többsége mellett Botka Endrének, a Ferencvárossal bajnoki címet nyerő védőnek, Csoboth Kevinnek, az Újpest támadójának és Kata Mihálynak, az MTK csapatkapitányának is bizalmat szavazott. Botka egy időben stabil kerettagnak, sőt, állandó kezdőnek számított Rossinál, Törökország és Koszovó ellen azonban nem hívta be őt az olasz szakember. Csoboth Kevin a tavalyi évben mutatkozott be a válogatottban, 7 mérkőzést játszott eddig címeres mezben, de csak a legutóbbi, Bulgária elleni 2–2-es mérkőzésen volt kezdő.

Az újpesti támadó csapata gyenge szereplése ellenére mindent megtett azért, hogy visszaverekedje magát a válogatott keretébe, tavasszal gólt szerzett a Mezőkövesd és az MTK ellen, a Diósgyőr ellen 7–0-ra megnyert mérkőzésen pedig 2 perc alatt duplázott. Kata Mihály ugyan eddig jobbára csak epizódszerephez jutott a Rossi-féle csapatban, titkon bízott benne, hogy meghívót kap, ezért nem is foglalt nyaralást – erről beszélt a Sportrádiónak.

Mikor juthat szerephez az öt tartalék?

Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC) – ők öten azok, akiket Marco Rossi a végleges, 26 fős keret mellett a tartalékok közé nevezett, de mennyi esélyük van bekerülni az Európa-bajnoki csapatba?

A szövetségi kapitány az M4-nek úgy nyilatkozott a Ferencváros támadójáról, hogy „majdnem ugyanaz a játékos, mint tavaly ilyenkor, egy év alatt nem fejlődött. Persze fantasztikus egy az egy ellen, nagyon jó a jobb lába – beadásban, lövésben –, nagyon jól fejel, rengeteg jó képessége van, de fejlődnie kell, és tudja, milyen területeken. Ő egy tehetséges játékos, istenadta képességekkel, a genetikáért hálás lehet az édesapjának, de muszáj dolgoznia. Fejben is tisztának kell lennie ahhoz, hogy a válogatott tagja legyen”. Lisztes 2024-ben mindössze 5 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, az MTK ellen azonban nyerőembernek bizonyult: gólt lőtt és gólpasszt adott, ezzel nyert 2–1-re a zöld-fehér csapat. Hiába tehát az a potenciál, ami a fiatal játékosban rejtőzik, a meccshiány miatt nehezen elképzelhető, hogy őt hívja be Rossi, ha változtatni kell a támadósoron.

Mocsi Attila kimaradása is a meccshiánnyal indokolható. A Rizespor védője ugyan márciusban kapott néhány percet a Koszovó ellen, de azóta gyakorlatilag alig játszott klubcsapatában, és mint tudjuk, Rossinál ez alapvetés. Abban az esetben számíthat csak meghívóra, ha Fiola vagy Lang sérülésük miatt nem tudnak olyan teljesítményt nyújtani az edzőtáborban, ami a keretben maradáshoz elégséges. A kevés játékperc ugyanakkor nem mondható el Vancsa Zalánról, a belga másodosztályban szereplő támadó csapata valamennyi mérkőzését végigjátszotta. A bajnokságot 11 góllal zárta, amivel az ötödik legeredményesebb játékos volt a Challenger Pro League-ben, az osztályozó mérkőzéseken pedig eddig egyszer talált a kapuba. A Lommel SK egy lépésre van attól, hogy feljusson a belga élvonalba, a Kortrijk elleni döntőben dől majd el Vancsáék sorsa. A támadók esetleges gyengélkedése esetén Vancsának még minimális esélye lehet a kerettagságra.

Tóth Balázs a remek teljesítménye ellenére sem számíthat meghívóra – maximum akkor, ha valamelyik kapus megsérül, de az ilyenre jobb nem is gondolni –, Vécsei pedig nehéz időszakon van túl. A Paks középpályása még tavaly nyáron szerződött el a japán Kobe csapatához, ám ott láthatóan nem találta meg a számításait a 12-szeres válogatott középpályás, hiszen mindössze 24 percet töltött a pályán. Ezt követően hazaigazolt Paksra, ahol négy NB I-es mérkőzésen játszott tavasszal.

Nevek, akik odaérhettek volna, de Rossi most nem számol velük

A kerethirdetés utáni sajtótájékoztatón a tavasszal remek formában futballozó ifjabb Dárdai Pálról is kérdezték a szövetségi kapitányt, de Rossi szavai szerint Szoboszlai Dominik és Sallai Roland is az ő posztján játszik, illetve periférián van még Lisztes Krisztián és Vancsa Zalán is. Dárdainál egyelőre nem látja, mi az a plusz, amivel több tudna lenni, mint Lisztes vagy Vancsa.

Dárdai Palkó, Dárdai Pál legidősebb fia, még a Hertha BSC játékosaként

AFP / dpa Picture-Alliance / Sven Simon / Frank Hoermann

Megkérdezték Németh Andrásról is, akinek korábban azt tanácsolta, hagyja el a német másodosztályban szereplő Hamburger SV-t, hogy elég játékpercet kapjon. „Nem tudom, hogy az ügynöke döntött így, vagy a csapata győzte meg, hogy maradjon, de ez az én szemszögemből inkább kényelmi megoldásnak tűnt. Sajnos úgy alakult, ahogy előre láttam: nem kapott elég játékpercet, és amikor megkapta, nem nyújtott maradandót. […] Ha nem hívok meg a válogatottba egy játékost, az nem azért van, mert nem látom, hanem mert ő nem tesz eleget a pályán ezért. Én a válogatottban nem akarok olyan játékost, aki alibizni próbál” – fogalmazott Rossi.

Védelmébe vette viszont Gazdag Dánielt, a Philadelphia Union támadóját, aki időközben gólrekorder lett klubjában. A Koszovó elleni meccs után éles kritikát fogalmazott meg vele szemben, de mint kiemelte, ez nem jelenti azt, hogy nem számol a fiatal támadóval, továbbá úgy gondolja, Gazdag sokkal jobb teljesítményre képes, ha csereként száll be, mint ha kezdő lenne.

Mit várhatunk a magyar csapattól?

Végül pedig a legfontosabb kérdés: mire lehet számítani a meghívott játékosoktól, milyen csapatban gondolkodhat Marco Rossi? A kapusposzt továbbra sem tisztázott, bár Rossi elmondása szerint mostanra már elképzelése van, de még nem döntött róla. A védelemben szintén nagy kérdés, hogy Fiola és Lang milyen állapotban lesznek, az ő esetleges kiesésük komoly problémát jelenthet. Willi Orbán helye stabil ebben az egységben, de az sem világos, hogy Dárdai Márton vagy Szalai Attila játszik majd a bal oldalon, illetve kérdőjeles, hogy Langot Botkával vagy Baloghgal pótolná Rossi. A rutinja miatt talán az előbbinek nagyobb esélye van erre.

Lang Ádám, Varga Barnabás és Fiola Attila csapat-pályabejáráson a kaunasi Darius és Girenas stadionban 2023. októbar 16-án

MTI / Illyés Tibor

Fiola esete annyiban speciális, hogy ő inkább szárnyvédő poszton juthatna szerephez, ott azonban hatalmas a verseny. A jobbon Loic Nego és Bolla Bendegúz, a balon pedig Kerkez Milos és Nagy Zsolt is esélyesebb a kezdőbe kerülésre. A középpálya közepén csak két hely kiadó, de reális esélye van a kezdőbe kerülnie Nagy Ádámnak, Schäfer Andrásnak és Callum Stylesnak is, Kata Mihály és Kleinheisler László pedig vélhetően kiegészítő játékosok lesznek. Ha nem történik meglepetés, akkor a Szoboszlai–Sallai–Varga hármassal fog rohamozni a magyar válogatott, ebbe lehet még némi beleszólása Ádám Martinnak. A padról beállva komoly veszélyt jelenthet viszont az ellenfelekre Gazdag Dániel és a kecskeméti Horváth Krisztofer is. Utóbbiról Rossi elmondta, 11 gólja és a formája miatt is helye van a keretben, ráadásul az ő játéka hasonlít leginkább Szoboszlaiéhoz.

Szoboszlai Dominikkel kapcsolatban azt nyilatkozta Rossi, hogy a kevesebb játéklehetőség miatt nem lesz depressziós a csapatkapitány. Szerinte úgy gondolkodik, hogy a padon töltött idő több erőt ad majd a válogatott meccsekre, és vélhetően már csak arra fókuszál, mit és hogyan csináljon az Eb-n. Az ő frissessége fontos lesz a magyar csapatnak, így azzal is lehet számolni, hogy minden percet a pályán tölt majd Németországban.

Mindezek fényében nézzük, milyen kezdőcsapatra számít a hvg.hu:

Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Nego, Schäfer, Nagy, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga.

Írta a HVG

A Józanító pofon vagy realitás, amit Marco Rossi mondott a válogatott Európa-bajnoki esélyeiről? bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.