Megrendezhető a Bulgária–Magyarország-mérkőzés Plovdivban

SM/MTI
2023. november 13. hétfő. 11:06
Frissítve: 2023. november 13. 11:08

Napok óta téma a magyar és a bolgár médiában is, hogy ha lesz, akkor hol játsszák le a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt. A bonyodalmat az okozta, hogy a bolgár szövetség (BFU) biztonsági okokból megváltoztatta a mérkőzés helyszínét – Szófia helyett Plovdiv – és időpontját – 20.45 helyett 18.00 óra –, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba.

Aztán kiderült, hogy a Hriszto Botev Stadionban zajló építkezés miatt nem lehet Eb-selejtezőt rendezni.

Az UEFA az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást nem engedélyez, vagyis ha nem lehetett volna Plovdivban lejátszani a meccset, akkor a győzelemért járó három pontot a magyar válogatott kapta volna, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

Mindezek után Boriszlav Popov, a BFU ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a plovdivi stadion minden szempontból alkalmas a bolgár–magyar mérkőzés megrendezésére.

A bolgár állami televíziónak adott interjúban a sportvezető emlékeztetett, hogy a BFU egy héttel ezelőtt jelezte hivatalosan a városi önkormányzatnak, hogy a plovdivi Hriszto Botev Stadionban rendezné a meccset. Popov szerint az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjétől aznap, másnap és szerdán sem érkezett kifogás, másrészt a létesítménynek az illetékes minisztérium által kiadott használati engedélye van. Ezt nem vonták vissza, ami azt jelenti, hogy a stadion használható, ráadásul bajnoki mérkőzéseket is játszanak benne.
Az ügyvezető leszögezte, a stadion építtetőjének semmi köze a futballmeccsek biztonságos lebonyolításához, annak felelőssége a BFU-t és a rendőrséget terheli. Hangsúlyozta, az építkezéshez szükséges anyagok, eszközök, tárgyak közül semmi nincs a stadionon belül és kívül sem. A tetőszerkezet néhány eleme, továbbá csövek az arénától távol vannak elhelyezve.
Popov elárulta, szombaton délelőtt az önkormányzat ismét engedélyezte a szövetségnek a Hriszto Botev Stadion használatát.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában. Ha a magyar válogatott pontot szerez Plovdivban, már kijut a jövő évi németországi Eb-re.

Írta a Magyar Hírlap