Megváltoztathatják az Olimpiai Chartát, hogy maradhasson Thomas Bach az elnök

A NOB kongresszus hétfői döntése megerősítette a 2028-as olimpia szervezőinek javaslatát, akiknek lehetőségük volt arra, hogy sportágakat jelöljenek. Így öt új sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball került a programba.

A felvett sportágak nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. Így például Tokióban rendeztek karate-versenyeket, de jövőre Párizsban nem fognak.
Az öt sportág közül az egykori brit birodalom területén népszerű krikett – melynek a rövidített, úgynevezett Twenty20 változata kerülhet műsorra – eddig egyszer, 1900-ban, míg a lacrosse nevű csapatjáték kétszer, 1904-ben és 1908-ban volt olimpián. Az amerikaifutball ütközésmentes változatának számító flag football ugyanakkor bemutatkozására készül, csakúgy, mint a fallabda. A baseball és annak női változata, a softball ugyanakkor 2012 előtt többször is szerepelt a programban, a tokiói játékokon a szervezők kérésére került vissza.

A kongresszus megerősítette a végrehajtó bizottság múlt pénteki határozatait, így az öttusa és a súlyemelés a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel majd. Az öttusa esetében a NOB közölte, hogy elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését, illetve méltányolja és elismeri a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) intézkedéseit, amelyekkel csökkentette a sportág költségeit, és egyszerűsítette a versenyeket. Mindehhez hozzátette, hogy az UIPM-nek a jövőben folytatnia kell az elkerülhetetlen változtatásokat a vezetésében és a szervezet modernizálását. A NOB a közleményében külön kiemelte, hogy az öttusa nem került volna be a Los Angeles-i programba, ha nem cserélik le a lovaglást az akadályversenyre.

Az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül változatlanul kérdéses az ökölvívás sorsa. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ökölvívásnak jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek, a sportág nemzetközi szövetségét, az IBA-t ugyanis korábban felfüggesztette a szervezet.
A program bővülése azt jelenti, hogy a 2028-as játékokon a sportágak száma 35 vagy akár 36 is lehet, ami történelmi rekord.

A kongresszuson több NOB-tag is úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a 69 éves elnök, Bach 2025 után is maradhatna a szervezet élén.
Erre ugyanakkor a jelenlegi szabályzat szerint nincs lehetőség, az olimpiai charta ugyanis kimondja: a NOB mindenkori elnöke nyolc plusz négyéves mandátumot kaphat a szervezet vezetésére, utána távoznia kell a hivatalából.
A múltban ellenben számos példa volt arra, hogy egy elnök ennél hosszabb ideig maradt hivatalában: Juan Antonio Samaranch például 1980 és 2001 között vezette a szervezetet. Bach elődje, Jacques Rogge alatt fogadták el a jelenleg is érvényben lévő rendelkezést.
Bach, aki 2013 óta vezeti a NOB-ot, a változtatásról annyit mondott: köszöni a kedves szavakat, de egyfelől közösen jutottak túl azokon a válsághelyzeteken, amivel elnöksége alatt eddig szembesülnie kellett, másfelől hűséges az Olimpiai Chartához.

Ha nem változtatnak a szabályon, akkor Bach utódja lehet a brit kétszeres olimpiai aranyérmes Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke vagy a spanyol Juan Antonio Samaranch, akinek édesapja 1980 és 2001 között a NOB-t vezette.

A Nemzetközi Tornaszövetség japán elnöke, Morinari Watanabe, akit maga is potenciális jelöltként emlegetnek, arra figyelmeztetett, hogy a NOB-nak példaképnek kell lennie a nemzetközi szövetségek számára, tehát ne változtasson a szabályokon.

Írta a Magyar Hírlap