Műkorcsolya Eb: Olasz győzelem párosban, negyedikek a magyarok

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 23:35

A magyarok technikai elemekben pazar programot produkáltak. Hibátlan volt a tripla pörgetett emelés, majd a tripla toeloopot követő Axel ugrások is sikerültek. A háromfordulatos Salchow után a dobott tripla Rittberger is tökéletes volt, akárcsak az egykezes emelés. A kűr végén látványos pörgetés és pörgések szerepeltek.

A bírók kiválóra értékelték a produkciót tekintve, hogy 128,73 pontot adtak, ami több mint két ponttal magasabb, mint a decemberi Grand Prix-döntőn elért eddigi legjobbjuk a szabadkorcsolyázást tekintve. Azonban ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy átvegyék a vezetést, mert előttük a tavaly ezüstérmes Rebecca Ghilardi, Filippo Ambrosini olasz kettős még jobb pontszámokat kapott.

Közvetlenül a magyarok után Beccari, Guarise ugyan nem produkált tökéletes programot, de így is ezt a duót értékelték a legjobbnak a pontozók. A rövidprogram után második helyen álló német Minerva Fabienne Hase, Nikita Volodin páros női tagja viszont rendkívül bizonytalan volt az ugrásokban, ráadásul egy dobás után el is esett, így ez az egység a magyarok mögé került. A kűrt élről kezdő Anasztaszija Metelkina, Luka Berulava kettős szintén többször hibázott, a szabadkorcsolyázását rosszabbra értékelték, mint a magyarokét, azonban a georgiaiak így is csak a második helyre estek vissza összesítésben.

Az egy éve Eb-5. és vb-7. magyar páros teljesítményének értékét növeli, hogy a kűrben a harmadik legmagasabb pontszámot kapta, sőt technikai értékeket tekintve az övék volt a legjobb gyakorlat. Azonban az éremszerzésről alig több mint másfél ponttal lecsúszott, ami azt jelenti, hogy Sebestyén Júlia 2004-es, budapesti diadala óta nem volt magyar dobogós a kontinensviadalokon. Párosban pedig 1957-ben volt legutóbb magyar Eb-érmes Nagy Marianne és Nagy László révén.

Eredmények, páros, Európa-bajnok: Lucrezia Beccari, Matteo Guarise (Olaszország) 199,19 pont,
2. Anasztaszija Metelkina, Luka Berulava (Georgia) 196,14
3. Rebecca Ghilardi, Filippo Ambrosini (Olaszország) 195,68
4. PAVLOVA MARIA, SVIATCHENKO ALEXEI 194,02

Írta a Magyar Hírlap