Nehéz, hosszú úton juthatnak el Bíróék Párizsba

Szerdán elkezdődött a 26. női kézilabda világbajnokság, a második, amelyen 32 csapat vesz részt. A december 17-ig tartó tornát először három ország városaiban rendezik: Göteborgban, Helsingborgban, Stavangerben, Herningben, Frederikshavnben és Trondheimben. A vb mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Csapatunk célja, hogy kiharcolja az olimpiai selejtezőn való részvételt, amely nagyon nehéz feladat lesz, hiszen a vb egyik legfiatalabb kerete a magyar, 25 éves áltagéletkorával. Éppen tíz éve sikerült a válogatottnak bejutnia a nyolc közé, azóta a 18., 14. és 10. helyen végzett.

A Fortuna kedvezett a júliusi sorsoláson, mert Klujberék a B csoportban először Paraguayjal és Kamerunnal mérkőznek, mind a dél-amerikai, mind az afrikai ellenfél legyőzése kötelező feladat, egyúttal lehetőség a Montenegró elleni csoportrangadóra való felkészülésre.

A harmadik fordulóban ugyanis a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Montenegró vár Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány irányítptta együttesére, a balkáni rivális legyőzése kulcsfontosságú a nyolc közé kerüléshez. A montenegrói keretben Milena Raicevic, Djurdjina Jaukovic és a válogatottságtól visszavonult Jovanka Radicevic sem lesz ott a tornán.

A négyes első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahova az A csoportból a házigazda svédek, a horvátok, a kínaiak és szenegáliak közül három együttes érkezik, és a csoportellenfelekkel szembeni eredményeket minden válogatott magával viszi.

A göteborgi három mérkőzésből egyértelműen a horvátok elleni lesz a kulcsfontosságú, a dobogóért harcba szálló skandinávok ellen a tisztes helytállás lehet a reális célkitűzés. A montenegróiak és a horvátok legyőzésével – vagy nagyon szerencsésen alakuló körbeveréssel – megszerezhető a középdöntős hatos második pozíciója, amely negyeddöntőbe jutást ér. Egyúttal jó eséllyel az ötkarikás kvalifikációs tornán való részvételt is, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

„Remélem, úgy fog sikerülni ez a világverseny, ahogy elképzeljük, a terveinknek megfelelően – nyilatkozta az MTI-nek Simon Petra. A Ferencváros irányítója hozzátette: fő céljuk, hogy részt vehessenek az olimpiai kvalifikációs tornán, ám meglátása szerint további sikerekre is képesek lehetnek.

A nemzetközi szövetség (IHF) előzetesében a tornán várhatóan berobbanó tehetségek között emelte ki a nyári junior Európa-bajnokság legértékesebb játékosává választott Simont, akinek képességei közül a gólszerzés mellett az irányítójátékát és kreatív kulcspasszait is kiemelte a honlap.

Pásztor Noémi, a Mosonmagyaróvár beállója szerint nem teherként, hanem esélyként kell felfogni azt a lehetőséget, hogy a vb-ről lehet megszerezni az ötkarikás selejtezőtorna indulási jogát.
„Jó a sorsolásunk, van esélyünk arra, hogy kivívjuk magunknak ezt a lehetőséget” – nyilatkozta Pásztor.

A világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport (Helsingborg): MAGYARORSZÁG, Montenegró, Paraguay, Kamerun
C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

Írta a Magyar Hírlap