Nem volt nyerő a Las Vegas-i pálya

Hatalmas amerikás felhajtás előzte meg az 1982 utáni első Forma–1-es Las Vegas-i Nagydíjat, amely kaotikusan kezdődött. Az első szabadedzés mindössze tíz percig tartott, mert egy meglazult aknafedél olyan sérüléseket okozott a Ferrarit vezető Carlos Sainz versenyautóján, hogy a spanyol pilóta nem tudta folytatni a tréninget. A Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur szerint a helyzet elfogadhatatlan.

Az edzést előbb félbeszakították, majd törölték, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig közölte, a hiba miatt az összes aknafedelet ellenőrzik, ezért később kezdődik a második gyakorlás. De már üres lelátók előtt, mert a szervezők helyi idő szerint fél kettőkor úgy határoztak, hogy biztonsági okokból a szurkolóknak el kell hagyniuk a pályát.

A BBC beszámolója szerint a pályán kívül is feszült volt a hangulat, mert a törölt első szabadedzés után a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egy sajtótájékoztatón arra az újságíró felvetésre, hogy ez a helyzet nevetséges s árt az F1 imázsának, azt mondta: „Hogy merészelhetsz rosszat mondani egy olyan eseményről, amely mindenben új mércét állít fel. Inkább elismerést jár azoknak, akik létrehozták ezt a nagydíjat.”

Amelyre a szervezők nem kevesebb, mint félmilliárd dollárt költöttek.

Mindezek után a második edzés komolyabb gond nélkül le is zajlott. A Ferrarival versenyző Charles Lecler mögött csapattársa, Carlos Sainz végzett másodikként, ő azonban valószínűleg tíz hellyel hátrébb rajtol majd a vasárnapi futamon, versenyautóján ugyanis olyan elemeket kellett kicserélni, melyeknek pótlása rajtbüntetést vonhat maga után.
A szabadedzést Fernando Alonso, az Aston Martin kétszeres világbajnok spanyol versenyzője zárta a harmadik helyen, míg a harmadik vb-címét már korábban bebiztosító Max Verstappen (Red Bull) hatodik lett.
A program közép-európai idő szerint szombaton 5.30-tól folytatódik a harmadik szabadedzéssel, majd 9 órakor következik az időmérő. A futam vasárnap 7 órakor kezdődik.

Írta a Magyar Hírlap