Sport: Hivatalos: Szófiában lesz a bolgár-magyar, de nézők nélkül

Az MLSZ szerint a bolgár szövetség sportszerűtlenül kezelte a kialakult helyzetet.

Mint beszámoltunk róla, múlt hétfőn derült ki, hogy a bolgár szövetség biztonsági okokból a csütörtöki bolgár-magyar találkozó helyszínét Szófiáról Plovdivra, kezdési időpontját pedig 20.45 helyett 18 órára változtatta, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. Később a plovdivi önkormányzat közölte, nem engedélyezi a találkozó megrendezését a Hriszto Botev Stadionban, ezért felmerült, hogy a mérkőzést meg sem rendezik, és Magyarországnak 3-0-s eredménnyel jóváírják a meccset. Ezt követően Kardzsali városának polgármestere bejelentette, szívesen megrendeznék a találkozót a város stadionjában. Végül azonban mégis Szófiában lesz a mérkőzést.
Az UEFA arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy a bolgár szövetség kérésére Szófiában, zárt kapuk mellett rendezik meg a csütörtöki Európa-bajnoki selejtező mérkőzést, magyar idő szerint 18 órától – közölte a magyar szövetség.
Egyébként a bolgár sportsajtó is az MLSZ közleményéből értesült az újabb változtatásról, mivel a bolgár szövetség egyelőre nem közölte a hírt a honlapján.
„A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást” – fogalmaz közleményében az MLSZ.
Hozzáteszik, bár a magyar szövetség nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket.
Mint írják, a magyar válogatott számára kiemelten fontos bulgáriai mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban „példátlan helyzetet” eredményeztek. Ugyanakkor – mint fogalmaznak – fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben.
„Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése” – írják.

Írta a HVG

A Sport: Hivatalos: Szófiában lesz a bolgár-magyar, de nézők nélkül bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.