Sport: Szijjártó szerint a békét szolgálná, ha mégis kapnának meghívót az orosz és belarusz sportolók a 2024-es párizsi olimpiára

„A sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen” – írta a külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán. Szijjártó úgy fogalmazott: „erről hosszasan tudnának mesélni azok a magyar sportolók, akik esetében hosszú évek vagy évtizedek munkája veszett kárba azzal, hogy a magyar sportolókat nem engedték indulni a[z 1984-es – a szerk.] Los Angeles-i olimpián”.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpián a szovjet blokk országai nem vettek részt, válaszul a hidegháborús környezetben megtartott 1980-as moszkvai olimpia bojkottjára. A magyar sportolókat akkor a Szovjetunió vezetése tartotta vissza az olimpián való részvételtől, annak ellenére, hogy már repülőjegyük és szállásuk is le volt foglalva, ki volt fizetve. A kétpólusú világ harcának sértődöttsége és annak kivetülése a világ legnagyobb sporteseményére merőben más környezetben zajlott le, mint az Oroszországgal elleni szankciók bevezetése.
A külügyminiszter Moszkvában találkozott az orosz sportminiszterrel, ahol leszögezte, Magyarország ugyanúgy vendégül látja a belarusz futballválogatottat, mint ahogy az ukrán kézilabda-válogatottat.
„Mi hiszünk abban, hogy a sport békét tud teremteni, ezért is támogatjuk, hogy a sportolók békés körülmények között megküzdhessenek egymással. Minderről nemcsak beszélünk, hanem ennek megfelelően is cselekszünk: a belarusz futballválogatott és az ukrán kézilabda-válogatott is Magyarországon játszotta Eb- és vb-selejtező mérkőzéseit” – fűzte hozzá Szijjártó.
Így reagált a külügyminiszter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésére, akik további intézkedésig felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottságot. A döntés következtében már nem jogosult az olimpiai támogatásokra, de az orosz és belarusz sportolók meghívójának sorsa már nyáron eldőlt. A NOB döntése szerint nem versenyezhetnek.
Szijjártó Péter jelenleg Moszkvában tartózkodik, ahol találkozott Oleg Maticin orosz sportminiszterrel, ahol a sport és a geopolitika szétválasztásáról beszélt, és az orosz sportolók szankcionálásról egyből eszébe jutott a Los Angeles-i olimpia is.

Írta a HVG