Thomas Bach ellenzi az oroszok automatikus felfüggesztését a nemzetközi sportszövetségekben

MH/MTI
2023. november 14. kedd. 13:41

Bach a nemzetközi szövetségek lausanne-i fórumának résztvevői előtt beszélt erről hétfőn, jó egy hónappal azt követően, hogy a NOB szankcionálta az OKR-t, amiért az fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken. A NOB végrehajtó bizottsága az „Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritásának és ezzel az Olimpiai Chartának a megsértése” miatt büntette az oroszokat. Az OKR október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek – Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja – regionális sportszervezeteit.

A NOB-döntés következményeként az OKR nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből, ugyanakkor a szankció nincs közvetlen hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon.

Utóbbiról még nincs hivatalos NOB-határozat. A felfüggesztés bejelentésekor Mark Adams, a NOB szóvivője annyit közölt, hogy a nemzetközi ötkarikás testület a párizsi orosz indulás ügyében a „megfelelő időben” dönt.

Bach hétfői beszédében, amelyet a NOB honlapja ismertetett, úgy fogalmazott: a 2024-es párizsi olimpia „az egység és a béke szimbóluma” lehet, amely a megosztó politikai légkör ellenére összehozza a világot.

„Emberek millióinak annyi megosztottságot és konfrontációt kell megtapasztalniuk a mindennapi életükben, hogy valami olyasmire vágynak, ami egyesít bennünket, valamire, ami reményt ad” – mondta.

Írta a Magyar Hírlap