Valter Attila: Nem lett meg a TOP10, de ettől ez még egy jó eredmény

Rengeteg magyar szurkoló előtt töltötte szökésben a Giro vasárnapi királyszakaszát Valter Attila, a 18. hely talán nem is tükrözi a valós erejét – írja az eurosport.hu a Valter Attilával készült interjújában. De miért állt be Pogačarnak, milyen érzésekkel vágott neki az 5700 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasznak, és mennyire elégedett a teljesítményével annak ellenére, hogy nem lett meg a top 10?

Embed from Getty Images

„Ennyire jól még soha nem éreztem magam a harmadik hét előtt, ezért is várom a királyszakaszt. Iszonyat jó itt versenyezni, ameddig ezt észben tartom, addig nem lesz baj.” – Ezt írta nekünk nem sokkal a vasárnapi szakasz rajtja előtt Valter Attila, és elnézve a teljesítményét, tényleg ebben a szellemben tekert. Emlékezetes napon van túl, rengeteg magyar szurkoló előtt töltötte szökésben a Giro vasárnapi királyszakaszát, a 18. hely talán nem is tükrözi a valós erejét. Ati a szakasz végén még a szakaszgyőzelemre hajtó Pogačar mögé is megpróbált beállni egy kicsit, de sokáig nem tudta tartani a tempóját, és végül a főmezőny is utolérte.

„Nagyon jó napom volt, elégedett vagyok, de nem lett volna rossz, ha a szakaszon a top 10-ben, esetleg dobogón zárok. Nem volt messze egy nagy eredmény, bár valahol ez is annak számít, mert okosan mentem, belekerültem a jó szökésbe, jól bujkáltam, és a nap elején direkt nem vállaltam sokat. Ezeket a szituációkat is szerettem volna gyakorolni” – mesélte vasárnap este Valter Attila.

Embed from Getty Images

„Sikerült elmenni a jó szökéssel, éreztem, hogy az első csoport nem jut nagyon messze, így a hegyen már elől helyezkedtem, és el is léptem egy jó sorral. Már a nap elején elég komoly tempót mentünk, mert a Cofidist meg az Alpecint érdekelték a részhajrák. A völgyben próbáltam spórolni és szélárnyékban menni, Jan ott volt velem, sokat segített, hordott nekem kulacsot.”

A királyszakasz második felében jött a 12,5 kilométer hosszú, átlagosan 7,5%-os Mortirolo, ami kifejezetten jólesett Valter Attilának. „Ott már éreztem, hogy ez egy jó nap lesz, és a Mortirolotól kezdve ismertem is a szakaszt, mivel sokat edzettünk itt. Érdekes, de pont átmentünk azon a körforgalmon, ahol két éve elütöttek, és bár akkor befejeztem az edzőtábort, azóta nem jártam itt. Sok minden történt két év alatt, én például érezhetően erősebb vagyok, mint azon a nyáron.”

„A Passo di Foscagnót is jól ismertem az edzőtáborokból, egy ideig enyém volt ott a KOM, ezen a hegyen ért utol Pogačar. Tudtunk róla, hogy támadásban van és közeledik, készültem rá, be akartam állni neki. Úgy voltam vele, hogy megyek mögötte, ameddig csak tudok. Kíváncsi voltam rá, mit tud egy ilyen hegyen. Talán egy percet bírtam, de legalább a közös fotóra jó voltam.” Aztán jött a 19%-os részekkel rendelkező Mottolino-i befutó, ahol páran már utolérték Valter Attilát.

Embed from Getty Images

„Az utolsó két kilométer soha nem akart eltelni, nagyon szenvedős volt, ott értek utol az összetett menők. A vége iszonyatosan meredek volt, szinte 300 méter alatt lehetett egy percet kapni. Nem lett meg a top 10 a szakaszon, de ettől még ez egy emlékezetes nap lesz nekem, örülök, hogy ilyen jól alakult minden. És még valami: köszönöm a biztatást a rengeteg magyar szurkolónak. Még a csapat is megjegyezte, hogy mennyi magyar zászlót láttak menet közben és milyen sok helyre fel volt festve a nevem. Ez tényleg nagyon jólesett, szóval köszönöm.”

Komoly erődemonstráció a rózsaszín trikóstól, a királyszakasz után Tadej Pogacar majdnem 7 perccel vezeti a Girót, Geraint Thomas és Daniel Martinez között nem változott a különbség. Valter Attila 18. helyen zárta a livignói befutót, 4.52 hátárnnyal jött meg Pogacar mögött, az összetettben két hét után a 27. helyen áll. Következik a Giro d’Italia utolsó hete, hajrá Ati!

EREDMÉNY

Magyar Kerékpáros Szövetség