Vas Barnabás Overijsében, míg Takács Zsombor Nagyszombaton győzött

A belgiumi Overijsében rajtolt el a 2023-2024-es, nyolcfordulós Superprestige sorozat, amely C1-es besorolással szerepelt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában. A DruivenCross sokak szerint minden cyclo-cross verseny atyja, hiszen az egyik legrégebbi terepkerékpáros viadalról beszélünk.

A juniorok öt kört tettek meg a kanyarokkal teletűzdelt, erdős pályán. A futamnak több mint hetven kerékpáros vágott neki, akik közül végül Vas Barnabás (Cube-Csömör) diadalmaskodott szoros csatában legyőzve a belga Arthur van den Boert (AA Drink Young Lions), ezzel harminc UCI világranglista pontot szerezve.

Eközben számos magyar kerekes indult a C2-es kategóriájú GP Trnava viadalán is. A nagyszombati verseny a szlovák kupasorozat harmadik fordulója volt. Az U15-ös korcsoport esőben teljesítette a futamát, amely még inkább technikássá tette az egyébként is gyors vonalvezetést. Szilasi Dániel (Superior Racing Team) mindezek ellenére kiválóan versenyzett, s végül szólóban célba érkezve, bő húsz másodperces előnnyel győzött, miközben Molnár Ágoston (Delta MTB Sopron) ugyancsak befért a legjobb tíz közé, az előkelő hetedik helyen zárva.


A tizenhét éven aluliaknál Berencsi Benedek (Superior Racing Team) számára nem indult túl jól a megmérettetés, ugyanis leesett a lánca, minek következtében a huszadik hely környékéről kellett visszaküzdenie magát, amely végül olyannyira jól sikerült, hogy harmadikként gurult át a célvonalon.

Az ifjúsági korú fiúk már hét kört abszolváltak az egyébként 2,6 kilométeres pályán. A rajtjuk időpontjára elállt az eső, sőt nagyrészt a nyomvonal is felszáradt, így teljesen más körülmények között viaskodhatott a több mint negyven fős mezőny, mint a fiatalabbak. Takács Zsombor (Superior Racing Team) ezúttal sem hagyott kérdőjeleket, ötven másodperccel verte legfőbb riválisát a cseh Patrik Lienertet, ezzel újabb harminc UCI világranglista pontot kasszírozva.

A női elitben Bruchner Regina (GreenZone ZKSE) remekelt, a hetedik helyet megkaparintva, ami hat UCI pontot ért.

Az aktuális világranglistán továbbra is remekül állnak a magyar juniorok: Takács Zsombor 150 ponttal a 3., Vas Barnabás pedig 127 ponttal a 7.

EREDMÉNYEK

Superprestige Overijse – Vlaamse Druivencross 2023 – Men Junior (CJ)

Grand Prix Trnava 2023 – Men Junior (CJ)

Magyar Kerékpáros Szövetség