Vb-2034: még nem tudni, hogy télen vagy nyáron lesz-e a szaúdi torna

MH/MTI
2023. december 8. péntek. 21:07

A sivatagi ország sportminisztere a BBC angol hírportálnak pénteken adott interjújában kijelentette, egyelőre a nyári és a téli opcióra is van esély, jelenleg tanulmányozzák, melyik a jobb időpont.

„Miért ne vizsgálnánk meg a nyári rendezés lehetőségét?” – tette fel a kérdést Abdulaziz bin Turki al-Fajszal herceg, a szaúdi sportminiszter.

A sportvezető hozzátette, számukra mindegy, melyik évszakban lesz a torna, a lényeg, hogy megfelelő körülmények és jó hangulat legyen a viadalon.

Júniusban az átlagos legmagasabb hőmérséklet a szaúdi nagyvárosok közül Rijádban 40, Dzsiddában 38 Celsius-fok fölött van, ugyanez novemberben 32 fok körül alakul. A tavalyi, szintén közel-keleti, katari vb-t a sportolók és a szurkolók egészségének védelme érdekében novemberben és decemberben rendezték, ugyanakkor a jövő nyári világbajnokságon is több olyan helyszín van, ahol a nyári hőmérséklet meghaladja a 38 fokot.

A FIFA egyelőre nem kommentálta a sportminiszter interjúját, mivel a nemzetközi szövetség hivatalosan csak jövő évi kongresszusán jelenti be a 2034-es torna házigazdáját.

Gianni Infantino elnök ugyanakkor októberben – amikor az arab ország maradt az egyetlen hivatalos pályázó a vb-re – a közösségi oldalán már a következő rendezők között sorolta fel Szaúd-Arábiát. Az elnök akkor azt írta: a legnagyobb show-t Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok, azaz Észak-Amerika rendezi 2026-ban, a következőnek pedig Afrika (Marokkó) és Európa (Spanyolország és Portugália) ad otthont három ünnepi mérkőzéssel Dél-Amerikában (Argentína, Paraguay, Uruguay), majd Ázsia (Szaúd-Arábia) 2034-ben.

„Három világbajnokság, öt kontinens és tíz rendező ország – ez az, ami a labdarúgást igazán globálissá teszi” – üzente Infantino.

A két év múlva esedékes észak-amerikai világbajnokságot már 48 csapat részvételével rendezik.

Írta a Magyar Hírlap