Vehetek még jegyet? Miért érdemes vonatozni? Mit vihetek be a stadionba? – szurkolói kisokos a foci-Eb elé

Nagyjából 15 millió szurkolót várnak a németek az Európa-bajnokságra, közülük 2,7 millió szerencsésnek jegy is jutott, a többiek pedig a szurkolói zónákban és a különféle nyilvános helyeken felállított kivetítőkön vagy szórakozóhelyeken követik majd a mérkőzéseket.

A meccseket tíz városban játsszák, amelyek közül a magyar drukkerek számára Köln és Stuttgart a legfontosabb, ott játsszák ugyanis a csoportmeccseiket Szoboszlai Dominikék előbb Svájc, aztán Németország, majd Skócia válogatottja ellen.

Van még esély jegyhez jutni?

Ezekre a meccsekre az európai szövetség (UEFA) felületén már nem lehet jegyet kapni. Hatalmas volt irántuk az érdeklődés, a három meccsre összesen 1,5 millió jegyigénylés futott be, miközben a két stadion befogadóképessége 43 és 51 ezer fő. A válogatottak drukkereinek csak 10-10 ezer jegyet biztosítottak, a többire a világból bárki pályázhatott.

Az európai szövetség (UEFA) hivatalos felületén már nem csak a magyar, egyetlen másik csapat meccsére sem lehet jegyet kapni, de a másodlagos piacon még akadnak. Ezekkel azonban érdemes óvatosnak lenni. Egyrészt azért, mert lehet, hogy átverésről van szó, másrészt pedig, mert a szervezők érvényteleníthetik őket, ha rájönnek, hogy nem hivatalos forrásból származnak. Akik ilyennel jelennek meg a stadionnál, azt lehet, hogy nem engedik be, vagy ha már bejutott, kirakhatják.

Albärt, a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos kabalafigurája

MTI / EPA / Filip Singer

A kieséses szakasz mérkőzéseire még nem kezdték el árulni a belépőket, az értékesítés majd 23-tól indul meg, amikorra összeáll a továbbjutók teljes listája.

Hogy lehet odajutni?

Fontos tudni, hogy az Eb idejére Németország valamennyi határállomásán visszaállítja a határellenőrzést, így aki autóval érkezik, annak számítania kell arra, hogy átvizsgálják. (Arról, hogy hogyan igyekeznek garantálni a német hatóságok a szurkolók és a labdarúgók biztonságát, ebben a cikkünkben írtunk.)

A szervezők ettől függetlenül is mindenkit arra biztatnak, hogy autózás vagy repülés helyett inkább busszal vagy vasúton érkezzen, erre kedvezményekkel is ösztönöznek. Akinek sikerült meccsjegyet szereznie, az Németországon belül másodosztályon 29,90 euróért, első osztályon pedig 39,90 euróért tehet meg egy-egy utat a rendező városok között. Ehhez le kell töltenie az UEFA Euro 2024 elnevezésű alkalmazást (ez nem az, amelyikben a jegyet kell bemutatni a stadionban menet), mert csak azzal együtt érvényes.

Ha valakinek több jegye van, Interrail bérletet is vehet (Interrail Pass EURO 2024), amellyel 25 százalékos kedvezménnyel lehet vonatozni Magyarországról (is) Németországba, és azon belül. A 4, 5 és 7 napnyi korlátlan számú átszállást biztosító bérletek egészen július 13-ig megvásárolhatók, a 10 vagy 15 napra érvényesek viszont csak most szombatig. Arra figyelni kell, hogy bizonyos vonatokra kötelező helyjegyet is váltani. A szervezők azt javasolják, hogy akkor is vegyünk helyjegyet, ha nem kötelező, mert ha az ülőhelyek betelnek, kénytelenek leszünk állva utazni.

Vonatok Köln főpályaudvarán

AFP / Ina Fassbender

Arra is figyelmeztetnek, hogy mind a jegyek, mind a bérletek gyorsan fogynak, ezért érdemes minél előbb beszerezni őket.

A vendéglátó városok közötti utazáshoz és a stadionok megközelítéséhez a tömegközlekedést, a kerékpározást vagy a sétát javasolják a szervezők, mivel a parkolóhelyek száma a környéken véges. A stadionnál parkolni csak előre megváltott jeggyel lehet, amely 24 euróba kerül. Jó hír a jegybirtokosoknak, hogy a városi járatokat a meccs napján reggel 6 órától másnap 18 óráig át ingyen használhatják az applikáció felmutatásával. Sőt nem csak azokat: a Kölnbe utazók akár Düsseldorfot, Gelsenkirchent és Dortmundot is felfedezhetik, és a Stuttgartba tartók is szabadon utazgathatnak a régióban.

Mi újság a stadionban?

A stadionok kapuit három órával a meccsek kezdete előtt nyitják meg, belépni csak a digitális jegy felmutatásával, a táska és a ruházat átvizsgálása után lehet majd. A szurkolók A4-es méretűnél nagyobb táskát nem vihetnek be magukkal, ahogy a telefonjuknál nagyobb külső akkumulátort, profi kamerát vagy nagy, nem összecsukható esernyőt sem. Nem árt viszont, ha náluk van valamilyen érvényes fényképes igazolvány arra az esetre, ha valami gond lenne a belépőjükkel, és reklamálni szeretnének.

A stadionokban a bank- és hitelkártya mellett telefonnal és helyenként készpénzzel is lehet fizetni. Azoknak, aki sörrel hűsítenék magukat, nem kell aggódniuk: azt is lehet majd vásárolni, nem úgy, mint a legutóbbi, katari világbajnokságon.

Arra ugyanakkor számítani kell, hogy minden italt repohárba töltenek, ami ott tényleg repohár: ha visszaviszi, a vásárló visszakapja a 3 eurós letéti díjat.

A berlini Olimpiai Stadion hat mérkőzésnek, köztük az egyik nyolcaddöntőnek és a döntőnek ad majd otthont a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság idején

MTI / EPA / Clemens Bilan

A legutóbbi Eb-n több helyszínen, köztük Budapesten is probléma volt abból, hogy a szurkolók egy része kirekesztő, rasszista módon viselkedett. Az UEFA most is felhívta a figyelmet arra, hogy sem az ilyen, sem a szexista, vallásos vagy politikai, illetve egyéb tiltott üzeneteket nem tűri meg a stadionokban. Ahogyan az arcukat eltakaró és agresszív, vagy a közrendet bármilyen más módon zavaró drukkerek ellen is fellépnek majd. (A teljes szabályzatot angol nyelven itt olvashatja.)

Nincsen jegyünk, mégis megyünk!

Ha valaki nem jutott jegyhez, de mégis szeretné átélni az Eb-hangulatot, Németország-szerte rengeteg helyen követheti majd a meccseket. Ingyenesen látogatható hivatalos szurkolói zónák az összes vendéglátó városban lesznek, Berlinben, Dortmundban, Düsseldorfban és Kölnben több helyen is. A legnagyobb ezek közül a fővárosban, a Brandenburgi kapunál lesz, ahol sok tízezren nézik majd közösen a meccseket. Bár ezeken a helyszíneken is a futballé lesz a főszerep, a szervezők más programokkal is készülnek, és természetesen enni, inni is lehet majd.

A zónákon kívül sok más helyszínen is lehet majd közösen szurkolni, számos más városban is felállítanak kivetítőket, és persze a szórakozóhelyek, kocsmák is nyitva állnak majd a drukkerek előtt. Az Eb idejére a szigorú zajvédelmi előírásokon is enyhítenek: este tíz után is lehet majd hangosan ünnepelni vagy szomorkodni, eredménytől függően.

És ha nem utaznánk messzire

Annak sem kell lemondania a közös meccsnézés élményéről, aki megelégszik a képernyővel, mivel Budapesten és számos vidéki városban is állítanak kivetítőket.

A fővárosban lesz ilyen a Várkert Bazár Öntőház udvarán, a Kobuci Kertben, a Margit-szigeten és az Új Budai Parkszínpadon, a Feneketlen-tónál és a belvárosban a Városháza Pop-up Parkban. A magyar meccseket a Budapest Parkban is lehet majd követni, a belépés ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött.

Vidéken többek között Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Tapolcán, Nyíregyházán, Veszprémben, Debrecenben és Szegeden érdemes keresni a kivetítős helyszíneket.

Írta a HVG

A Vehetek még jegyet? Miért érdemes vonatozni? Mit vihetek be a stadionba? – szurkolói kisokos a foci-Eb elé bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.