Vizsgálatot indítottak a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke ellen

A francia hírügynökség, az AFP beszámolója szerint Tony Estanguet ellen a szervezőbizottság elnökeként kapott díjazásának feltételei miatt indult eljárás kevesebb mint hat hónappal az olimpia előtt. A nyomozást az Országos Pénzügyi Főügyészség (PNF) indította el.

Az AFP megkeresésére a Közügyi Minisztérium nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a Tony Estanguet javadalmazásával kapcsolatos vizsgálat létezését.

A COJOP szóvivője szerint a szervezőbizottság megdöbbenve értesült a vizsgálatról, mert az elnök fizetését nagyon szigorúan szabályozzák. A COJOP 2018-as adatai szerint a háromszoros olimpiai bajnok szlalom-kenus bruttó 270 000 eurót kapott 2020-ig, ami bizonyos céloktól függően húsz százalékkal is változhatott.

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint az összeegyeztethetetlenség abban rejlik, hogy a bizottság franciaországi jogállása szerint a díjazásnak alacsonyabbnak kellett volna lennie. A Le Canard Enchaîné hetilap cikke szerint Estanguet céget alapított, hogy az általa vezetett szervezőbizottságnak számlát állítson ki a nem kereskedelmi szolgáltatásokért. Ez kérdéseket vet fel az Estanguet cége által nyújtott szolgáltatások valóságának és minőségének ellenőrzésével kapcsolatban.

A Francia Korrupcióellenes Ügynökség (AFD) korábbi, az olimpiai játékok szervezésével kapcsolatos jelentése kiemelte a tisztességtelenség és az összeférhetetlenség kockázatait. Az egyik jelentésben az AFD Estanguet cégét említette, amely szerinte nem volt problémamentes.

Írta a Magyar Hírlap